Summering V403

20240115

Hållbarhet +90 dagar

Broschyren framtagen av Försvarets personatjänstförbund. Som undertiteln visar
är det en kort introduktion till vad vi kan kalla för krispsykologisk medvetenhet. Det är inte en heltäckande introduktion till krispsykologi eller det vi kallar psykiskt stridsvärde, men det är en bra början.

Dagens svenska befolkning har begränsade erfarenheter av kris och krig samtidigt som det moderna samhället är känsligt för störningar. Relativt många av oss har någon gång upplevt negativ påverkan till följd av stress, på vårt humör eller mående, både fysiskt och psykiskt. Detta trots avsaknad av de starka yttre hotbilder som nu kommer slag i slag som pandemi, krig, energi- och klimatkriser.

Så vad händer då med våra soldater när de utsätts för ett större fysiskt och psykiskt tryck? Det finns all anledning att tro att medlemmar av Försvarsmakten speglar den svenska befolkningen i stort och därmed kommer reagera som de flesta andra.

Läs hela broschyren på: https://static1.squarespace.com/static/61d7ee215b52bd0210ae4bd2/t/65a3ce870885b56c29304169/1705234058285/Utha%CC%8Allighet_FPF_vers2.pdf

ISW: Ryssland förbereder stor offensiv mot Ukraina

Ryssland kommer att inleda en ny offensiv i Ukraina de kommande veckorna, uppger ryska källor enligt tankesmedjan ISW. Den storskaliga offensiven ska enligt källorna inledas när marken i östra och södra Ukraina fryser till is, och när de ukrainska styrkorna blivit ”utmattade” i att försvara sina positioner.

Källa: https://omni.se/isw-ryssland-forbereder-stor-offensiv-mot-ukraina/a/gE8bLL
ISW:s rapport: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-january-14-2024

Ukraina: Skjutit ner ryska spionplan värda miljarder

Det ukrainska luftvärnet har skjutit ner två av Rysslands mest ”ovanliga och värdefulla” plan, uppger landets arméchef Valerij Zaluzjnyj på Telegram.

Ett av planen, ett A-50-radarplan, ska ha skjutits ner över Azovska sjön under söndagen. Enligt The Telegraph är planet värt omkring 247 miljoner pund, motsvarande 3,5 miljarder kronor. Det andra, ett Il-22-plan, ska ha skjutits ner vid Azovska sjöns kust senare samma dag, enligt RBC Ukraines uppgifter.

Källa: https://omni.se/ukraina-skjutit-ner-ryska-spionplan-varda-miljarder/a/LlK2eV

20240116

Stort söktryck till Hemvärnet efter Sälenkonferensen

Antalet ansökningar till Hemvärnet ökar efter uttalanden om säkerhetsläget under Folk och försvars rikskonferens. Under årets första dagar har det kommit in cirka 1 200 ansökningar, att jämföra med cirka 250 ansökningar samma period förra året.

Som hemvärnssoldat ingår man i Försvarsmaktens insatsorganisation och tecknar avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning.

“Den som är redo att engagera sig i ett krigsförband med allt vad det innebär kan söka. Men man behöver vara förberedd på att processen från ansökan till färdigt avtal kan ta tid, särskilt nu när det är högre söktryck. Bland annat säkerhetsprövning och utbildningar ska genomföras. Processen är snabbare om man redan har en militär grundutbildning.”

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/stort-soktryck-till-hemvarnet-efter-salenkonferensen/

NATO Ally Warns Russia Could Threaten Bloc’s Security Within 3 Years

Estonian Prime Minister Kaja Kallas predicted that NATO has three to five years to brace for a severe military threat to eastern Europe posed by Russia.

In an exclusive interview published by British newspaper The Times on Monday, Kallas warned that Russia will likely look to ready its forces along its border with NATO members following a ceasefire or pause in its war against Ukraine. The Estonian leader’s assessment follows recent military gains by Russia along the front lines in eastern Ukraine as the war heads toward its two-year mark next month.

Källa: https://www.newsweek.com/nato-ally-warns-russia-could-threaten-blocs-security-within-3-years-1861228

20240117

FMV beställer mobila luftvärnssystem

FMV har av Saab beställt två olika typer av mobila luftvärnssystem av benämningen Mobile Short-Range Air Defence, MSHORAD. Beställningen gäller ett fåtal system inom ramen för ett demonstratorprogram, som ska ge kunskap och erfarenhet inför framtida större anskaffning av nytt mobilt korträckviddigt luftvärnssystem till armén.

Källa: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-bestaller-mobila-luftvarnssystem/

20240118

Sverige deltar i största Natoövningen på årtionden

Runt 90 000 soldater från Nato och Sverige länder ska delta i Natos största militärövning sedan kalla kriget. Det uppger alliansens militäre befälhavare Chris Cavoli enligt Reuters.

Övningen, Steadfast Defender, inleds nästa vecka och pågår fram till slutet av maj.

– Alliansen kommer demonstrera sin förmåga att stärka det euroatlantiska området genom en transatlantisk förflyttning av trupper från Nordamerika, säger Cavoli.

Soldaterna ska öva på ett scenario där Ryssland attackerar Natos territorium, vilket utlöser artikel 5 i Natofördraget.

Källa: https://omni.se/sverige-deltar-i-storsta-natoovningen-pa-artionden/a/veMgjV

Swedish Archer FH77BW L52 Howitzer in the Donetsk Region. Sniper Artillery in Action

20240119

Skarpa moment i stor Natoövning: Trupptransporter genom Sverige

Nato håller under våren sin största övning sedan kalla kriget.

SVT kan nu berätta att för svensk del innebär övningen också skarpa operationer – när tusentals amerikanska soldater ska transporteras till Finland genom Sverige.

– Det här är ett scenario vi måste kunna hantera, säger Försvarsmaktens operationschef Carl-Johan Edström.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skarpa-moment-i-stor-natoovning-trupptransporter-genom-sverige

20240120

Sju misstänks ha fotat militäranläggning

Sju personer misstänks för brott mot skyddslagen efter en poliskontroll vid Skillingaryds skjutfält på lördagen. En av personerna har gripits, skriver Jönköpings-Posten.

Polisen hittade en drönare i ett fordon. Militäranläggningen betraktas som skyddsobjekt, säger polisens vakthavande befäl Mikael Ehne till JP.

– Och vi misstänker då att de har varit uppe med drönaren i syfte att fotografera och titta på skyddsobjektet, vilket man inte får.

Källa: https://omni.se/sju-misstanks-ha-fotat-militaranlaggning/a/zEn6e4

20240121

Brand på rysk gasterminal i Finska viken – drönare sågs

En brand har brutit ut vid en gasterminal i den ryska hamnstaden Ust-Luga, som ligger vid Finska viken nära gränsen till Estland.

Orsaken till branden är inte känd, men i olika ryska medier uppger invånare att de hörde och såg drönare i luften följt av flera explosioner, skriver Reuters. Nyhetsbyrån har inte självständigt kunnat slå fast vad som har hänt, men konstaterar att Ukraina och Ryssland ofta siktar in sig på varandras energiinfrastruktur.

Källa: https://omni.se/brand-pa-rysk-gasterminal-i-finska-viken-dronare-sags/a/on59o7

Därför övar Nato i norra Sverige: ”Ryssland är aggressivt”

Sverige ska delta i en Natoövning som är den största sedan kalla kriget.
En sak man övar på är att avvärja av ett anfall från öster mot ett Natoland.
– Det är ett av tyngdpunktsområdena för Nato, säger Pål Jonson (M), försvarsminister.

Syftet med ”Steadfast Defender 2024” är att Nato ska öva förstärkning av Europa med trupper från Nordamerika under ett scenario av kris och ökat hot.

I ”Nordic response” deltar 20 000 soldater från 14 länder. Övningen utspelas i norra Norge, Sverige och Finland. I Sverige kommer man hålla till i Kiruna, Boden, Vidsel och Luleå. Från Sverige deltar 4 500 soldater.

– Man övar det kollektiva försvaret och specifikt öva försvaret av Nordkalotten och norra delarna av Skandinavien, säger Carl-Johan Edström, chef för operationsledningen vid Försvarsmakten.

Se intervju: https://www.tv4.se/artikel/48FbSPW46E08DkKbTbMdNp/daerfoer-oevar-nato-i-norra-sverige-ryssland-aer-aggressivt?utm_source=tv4.se&utm_medium=shared_link&utm_campaign=Nyhetsmorgon