Summering V404

20240120

Attack mot it-leverantör

It-leverantören Tietoevry har utsatts för en ransomwareattack mot flera datacenter i Sverige, rapporterar Aftonbladet. Hackerattacken påverkar bland annat Filmstaden, Rusta och Granngården.

För Filmstaden ligger hela försäljningssystemet nere och det går varken att köpa biobiljetter eller snacks. Rustas e-handel fungerar inte heller och Granngårdens håller butikerna stängda, då kassasystem ligger nere.

Källa: https://omni.se/attack-mot-it-leverantor-gar-inte-att-kopa-biljetter/a/kE7Q06

20240122

Stridspilotelever flyger i Italien

I dag börjar den första omgången av Flygskolans stridspilotelever sin flygutbildning i Italien. Utbildningen genomförs av 61 Stormo på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/stridspilotelever-flyger-i-italien/

Lyckad första rymdfärd för Marcus Wandt

Efter 36 timmar i rymden dockade farkosten Dragon, i lördags, med den internationella rymdstationen ISS. Med i kapseln fanns stridspilot, överstelöjtnant Marcus Wandt, med övrig besättning.

Det blev en lyckad uppsändning och första färd genom rymden för stridspiloten Marcus Wandt. Leendet efter det första skedet, när kapseln släppte raketen, gick inte att ta miste på. Samma leende följde med hela vägen till den internationella rymdstationen ISS.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/lyckad-forsta-rymdfard-for-marcus-wandt/

Försvarsmakten deltar i Natoövning

Foto: Marcus Åhlén/Combat Camer/Försvarsmakten

Sverige deltar under våren i Natos storövning Steadfast Defender 24. Det är den största övningen Nato genomför sedan kalla kriget. Alla 31 medlemsländer är med och totalt ingår cirka 90 000 soldater och sjömän. Försvarsmakten deltar med delar av armén, flygvapnet och marinen samt hemvärnet och försvarsgemensamma förband.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/forsvarsmakten-deltar-i-natoovning/

Tietoevry bekräftar: Rysk hackergrupp bakom attack

Hackergruppen Akira ligger bakom it-attacken mot Tietoevry, bekräftar bolagets kommunikationschef Alexandra Kärnlund för SvD.

Mattias Wåhlén, expert på hotaktörsanalys på Truesec, bekräftar att gruppen har kopplingar till Ryssland. Han beskriver Akira som ”en grupp brottslingar som har tagit fram och administrerar utpressningsviruset”.

Källa: https://omni.se/tietoevry-bekraftar-rysk-hackergrupp-bakom-attack/a/WREx6a

20240123

Turkiska parlamentet röstar ja till Sveriges ansökan

Det turkiska parlamentet har röstat för att godkänna Sveriges Natoansökan efter en flera timmar lång debatt, enligt Reuters.

Beslutet ska undertecknas av president Recep Tayyip Erdogan, vilket bedömare menar är en formalitet. Enligt Turkietkännaren Paul Levin måste det ske inom två veckor.

Källa: https://omni.se/turkiska-parlamentet-rostar-ja-till-sveriges-ansokan/a/4o9Gr9

20240124

Dragon’s teeth barbed wire outside Kupiansk which are part of 621 miles of new fortifications CREDIT: REUTERS/Thomas Peter

Ukraina kopierar Rysslands framgångsrika försvarslinje

Grävmaskinerna har jobbat outtröttligt i flera veckors tid för att stärka Ukrainas försvarslinjer, skriver franska Le Figaro som har besökt fronten.

Det nya försvaret är mycket likt den ryska ”Surovikinlinjen” som Ryssland använde framgångsrikt när Ukraina försökte gå på motoffensiv. Metoden går ut på att bygga försvaret i tre olika linjer, där den anfallande sidan i olika faser får möta skyttegravar, stridsvagnshinder och minerade fält.

Källa: https://omni.se/ukraina-kopierar-rysslands-framgangsrika-forsvarslinje/a/nQdl5B

20240125

Biden manar kongressen att genast sälja F-16 till Turkiet

President Joe Biden uppmanar USA:s kongress att godkänna försäljningen av F-16-plan till Turkiet ”utan dröjsmål”. Detta efter att det turkiska parlamentet röstat ja till den svenska Natoansökan, uppger källor för Reuters och New York Times.

Källa: https://omni.se/biden-manar-kongressen-att-genast-salja-f-16-till-turkiet/a/Q710gq

Foto: AP

ISW: Kraschen utnyttjas av Ryssland för att påverka väst

Ryssland försöker utnyttja flygkraschen i Belgorod för att undergräva västländernas vilja att ge militärt stöd till Ukraina, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i sin dagliga uppdatering.

Från ryskt håll heter det att Ukraina sköt ner planet. Ett annat obekräftat påstående som har fått spridning är att robotsystem från USA och Tyskland använts i den påstådda nedskjutningen. Utspelen görs sannolikt för att minska viljan från omvärlden att ge Ukraina nödvändiga försvarssystem, bedömer ISW.

Att Ryssland hävdar att 65 krigsfångar fanns ombord och anklagar Ukraina för terrorism är också delvis avsett för att väcka misstro och försvaga den ukrainska regeringens ställning i Ukraina, fortsätter tankesmedjan.

Källa: https://omni.se/isw-kraschen-utnyttjas-av-ryssland-for-att-paverka-vast/a/JQz4w6
Källa: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-january-24-2024

Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten

Specialanpassade kroppsskydd för kvinnor är här

Försvarsmaktens nya kroppsskydd specialanpassat för kvinnor levereras till förbanden. Det är mindre till storlek och har bättre passform, men likvärdig skyddsnivå jämfört med kroppsskydd 12. De första reaktionerna på modellen är positiva.

Kroppsskydd 23 D går nu att beställa från Försvarsmaktens centrallager. Det innebär att kvinnor med kroppsskydd på utrustningskortet för sin befattning nu kan få ut det i stället för befintliga kroppsskydd.

FÖRST ATT FÅ BYTA

Vid Livgardet i Kungsängen var instruktören Thea Sandell, korpral, först att få byta ut sitt kroppsskydd.
– Det nya sitter bättre, helt klart. Det var mycket skav på höften med tolvan (kroppsskydd 12) och det slipper man eftersom det nya sitter högre upp i midjan.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/forst-pa-livgardet-med-nya-kroppsskyddet/

20240126

Foto: Stefan Kalm/Saab AB

Det första svenska GlobalEye-flygplanet har landat i Sverige

I juni 2022 tecknade FMV avtal med Saab om köp av två spanings- och ledningsflygplan. Flygplanen, som får den svenska beteckningen S 106, är en vidareutveckling av Saabs GlobalEye, vilket innebär att de är anpassade för svenska försvarsuppgifter och internationell samverkan. Nu har det första planet landat på svensk mark.

– Det är en businessjet av typen Bombardier Global 6000, som ska byggas om till ett spanings- och ledningsflygplan med den karakteristiska radarn på taket, säger Nils Schroeter, projektledare FMV.

Källa: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/det-forsta-svenska-globaleye-flygplanet-har-landat-i-sverige/

Överraskande störning i viktig elkabel mellan Finland och Estland – ur bruk i en vecka

Elöverföringskabeln Estlink 2 har kopplats ur elnätet i natt av en okänd orsak. Kabeln möjliggör import och export av el mellan Finland och Estland.

Stamnätsbolaget Fingrid meddelade på fredagen att elöverföringen genom kabeln Estlink 2 har avbrutits natten mellan torsdag och fredag. Kabeln är viktig för elöverföring mellan Finland och Estland.

”Elöverföringskabeln Estlink 2 mellan Finland och Estland kopplades ur elnätet 26.1.2024 kl. 00.10. Kabeln elöverföring var cirka 130 megawatt från Estland till Finland när incidenten inträffade”, skriver Fingrid på sin hemsida.

Enligt stamnätsbolaget har man inlett en utredning om störningen tillsammans med den estniska motsvarigheten Elering. Händelsen har inte påverkat elsystemets driftsäkerhet i Finland.

Ledande expert Timo Kaukonen på Fingrid kan inte på fredagseftermiddagen säga särskilt mycket eftersom det fortfarande är oklart exakt vad som har inträffat.

Källa: https://www.hbl.fi/artikel/c2ab0ef3-d5ac-58b9-acfc-f3bf1047ac89

20240127

Det här vet vi nu: Estlink 2 kan vara ur bruk i månader – fortfarande oklart vad felet beror på

Det är fortfarande oklart vad felet i elöverföringskabeln mellan Estland och Finland beror på. Att korrigera det kan i värsta fall ta månader.

Elöverföringskabeln Estlink 2 är ur bruk sedan natten till fredagen. Något har orsakat en störning i den viktiga kabeln mellan Estland och Finland.

Ännu på lördagskvällen har stamnätsbolaget Fingrid inte kunnat lokalisera felet, säger Tuomas Rauhala, direktör på Fingrid.

Från estnisk sida arbetar Elering, tillsammans med Fingrid, med att försöka utreda vad störningen beror på. Båda stamnätsbolagen samarbetar enligt Rauhala med myndigheter som sjöbevakningen samt ministerier.

Källa: https://www.hbl.fi/artikel/8a94bf04-e52b-574d-86fa-83a855dbb872

20240128

Ukrainian military ingenuity at the forefront!

Ground drones have been equipped to install mine barriers using TM-62 linked anti-tank mines.

Källa: https://twitter.com/banderafella/status/1751443246062923789?s=51&t=uE9iYGKQ1y6usoZ2VSS7RA