Summering V413

20240325

Svenska röjdykare säkrade norska vatten under Nordic Response 24

Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Under några veckor i mars har stora delar av 44:e röjdykardivisionen flyttat sin verksamhet till Nordnorge för att delta i den norska nationella övningen Nordic Response 24. Övningen är en integrerad del av Nato-övningsserien Steadfast Defender, den största Natoövningen på flera decennier. Syftet med övningen är att tillsammans med Norge, Finland och Danmark öva försvaret av Norden samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för ett artikel 5-scenario.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/svenska-rojdykare-sakrade-norska-vatten-under-nordic-response-24/

Västländer tar försvar på allvar igen – vilket innebär nya och varaktiga utmaningar

Sveriges och ytterligare elva västländers militära förmåga har undersökts av forskare från FOI. Fokus har legat på säkerhets- och försvarspolitik, militära utgifter, väpnade styrkor samt bedömd aktuell operativ förmåga och dess utveckling fram till 2030.

Läs mer: https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2024-03-25-vastlander-tar-forsvar-pa-allvar-igen—vilket-innebar-nya-och-varaktiga-utmaningar.html

20240326

Ryssland stal fartyget – nu säger sig Ukraina ha förstört det

Ukraina säger sig ha träffat det ryska landstigningsfartyget Konstantin Olshansky med en robot, uppger Reuters.

– För närvarande är fartyget inte i stridsdugligt skick, säger en talesperson för den ukrainska flottan.

Ryssland ska ha tagit fartyget från Ukraina i samband med den olagliga annekteringen av Krym 2014.

Läs mer: https://omni.se/ryssland-stal-fartyget-nu-sager-sig-ukraina-ha-forstort-det/a/gEVoMJ

Polen vill ha möte om kränkning – Ryssland vägrar

Rysslands ambassadör i Polen tackar nej efter att ha kallats till polska utrikesdepartementet med anledning av den ryska robot som i går passerade polskt luftrum. Det rapporterar The Independent.

Enligt tidningen kräver ryska myndigheter att få se ”bevis”.

Läs mer: https://omni.se/polen-vill-ha-mote-om-krankning-ryssland-vagrar/a/RGPk9A

20240327

Framtida chefer rustar sig för fysiska utmaningar
(KADETTER GENOMFÖR UTBILDNING I FYSISKT STRIDSVÄRDE)

Foto: Carl-Johan Thorell/Försvarsmakten

Ibland får du sova för lite, kanske du inte heller fått i dig tillräcklig energi och arbetsuppgiften är fysiskt krävande. Det kan vara kallt och blött och allt känns lite extra motigt. Ändå behöver du prestera. Men hur ska du agera för att fungera så bra som möjligt i en sådan situation? Och kanske ändå viktigare, hur ska du undvika att hamna i den typen av situationer? Det och mycket annat innefattas i begreppet fysiskt stridsvärde.

Kadetterna på officersprogrammets 231:a kurs har precis genomfört kursen fysiskt stridsvärde på 7,5 högskolepoäng, en av många kurser kadetterna genomför under sina tre år på programmet. För blivande chefer är fysiskt stridsvärde avgörande. Det handlar om att ha god fysisk prestationsförmåga för att kunna leda och fatta beslut i pressade situationer. Att förstå detta är viktigt för att vinna, om det så är matchen, striden eller kriget. Regelbunden träning och återhämtning är nyckeln till att behålla ett högt stridsvärde. Kadetterna i sin roll som framtida chefer behöver förstå det, för sin egen del, men även för sitt kompani eller pluton. De måste förstå vikten av att genomföra återhämtande åtgärder regelbundet för att kunna behålla ett högt fysiskt stridsvärde, för att i förlängningen kunna utföra sitt uppdrag och för att nå operativ effekt.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/framtida-chefer-rustar-sig-for-fysiska-utmaningar/

Operation Aspides – attacker avvärjda

Fartygen i operation Aspides fortsätter att skydda civila handelsfartyg i Röda havet mot attacker från huthirebellerna. Hittills har man skjutit ner både fientliga drönare och ballistiska missiler.

Den 13 mars runt klockan 0500-0600 (Djibouti-tid) öppnade den grekiska fregatten Hydra eld med sina kanoner mot två obemannade flygfarkoster, UAV:er, då de hotade den civila sjöfarten.

På morgonen 20 mars upptäckte en fransk fregatt en fientlig attackdrönare från huthirebellerna som hotade den civila sjöfarten. En helikopter, som tillhör fartyget och var ute och patrullerade i området, fick omedelbart order att bekämpa drönaren med sina kulsprutor.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/operation-aspides-attacker-avvarjda/

Kongsbergs vapenstation till nya Pansarterrängbilar

Patria har tecknat ett avtal med Kongsberg Defence & Aerospace för leverans av PROTECTOR vapenstationer till över 300 av Sveriges och Finlands Patria pansarterrängbilar inom ramen för det gemensamma programmet (CAVS). Leveranserna påbörjas 2025 och fortsätter in på 2030-talet.

Läs mer: https://forsvarssektorn.se/article/kongsbergs-vapenstation-till-nya-pansarterraengbilar/

FN: Ryssland har avrättat över 30 krigsfångar i vinter

Ryssland har avrättat och torterat ukrainska krigsfångar i samband med striderna i Avdijivka och kring Zaporizjzja i vinter. Detta kommer fram i en rapport från FN:s människorättsorgan OHCHR rapporterar Politico.

OHCHR har sammanställt videos som visar när krigsfångar avrättats och försökt att verifiera dem. Man har även pratat med krigsfångar. I flera fall bekräftas videornas äkthet.

Läs mer: https://omni.se/fn-ryssland-har-avrattat-over-30-krigsfangar-i-vinter/a/zEWR14

20240328

Regeringen tar nästa steg för framtida reservhamn på Gotland

Regeringen anger i ett pressmeddelande att de nu går vidare i arbetet med att skapa ny reservhamnskapacitet på Gotland. Trafikverket får i uppdrag att tillsammans med Sjöfartsverket, Försvarsmakten och Fortifikationsverket inleda förberedande utredningar avseende Kappelshamn.

– Gotland behöver en fungerande hamn om något oförutsett händer, och det finns i dagsläget inget tillräckligt bra alternativ om Visby hamn av något skäl inte är tillgänglig. Regeringen bedömer därför att arbetet med att skapa en reservhamn behöver fortsätta och att Kappelshamn är det bästa alternativet att gå vidare med, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Befolkning, företag och samhällsviktiga verksamheter på Gotland är beroende av att det finns tillgång till en fungerande hamn. En reservhamn är av stor betydelse i ett totalförsvarsperpektiv för att säkra robusthet och redundans av en omistligt viktig del av det svenska territoriet, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Läs mer: https://forsvarssektorn.se/article/regeringen-tar-naesta-steg-foer-framtida-reservhamn-pa-gotland/

ISW: Rysslands viktigaste strategi är att lura USA

Uppfattningen att Ryssland sakta går mot en seger i kriget ska ses som en rysk påverkansoperation för att få USA att lämna Ukrainas sida. Det skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i en analys.

Ryssland har ingen möjlighet att vinna kriget om väst mobiliserar sina resurser, enligt ISW. Det stöd som den ryska militären får av Iran och Nordkorea är otillräckligt i jämförelse, och Kina visar inga tecken på att vilja stödja Ryssland militärt.

”Den viktigaste strategin för Ryssland är inte krigsstrategin, utan snarare Kremls strategi för att få USA att se världen som man vill att vi ska se den”, skriver ISW.

Läs mer: https://omni.se/isw-rysslands-viktigaste-strategi-ar-att-lura-usa/a/q1KpMO

Polen överväger att skjuta ner ryska robotar

Tidigare i veckan attackerade Ryssland Lviv med en kryssningsrobot. På väg mot sitt mål flög den i 39 sekunder över polskt luftrum. Nu uppger den polska regeringen att man kan komma att skjuta ner ryska robotar som är på väg mot landets gränser, rapporterar TV4 Nyheter.

Läs mer: https://omni.se/polen-overvager-att-skjuta-ner-ryska-robotar/a/15Qk7W

“Man måste inte vara prepper för att ha en bra hemberedskap”

Runt 84 procent av svenskarna har en ficklampa hemma, och lite över 46 procent har en batteriradio, som är bra att ha vid en kris eller samhällsstörning. I avsnitt 59 av Rapporterat pratar vi prepping med Daniel Breitholtz och forskarna Herman Andersson och Christoffer Wederbrand som berättar mer om vad vi egentligen vet om hemberedskapen i svenska hushåll.

Runt 45 procent av svenskarna säger sig ha vidtagit åtgärder för att förbättra sin hemberedskap, men i norra Sverige ligger siffran något lägre, på 33 procent. Det innebär dock inte att de som bor i norra Sverige är mindre förberedda, säger Herman Andersson och Christoffer Wederbrand, som undersökt hur det ser ut med hemberedskapen efter flera år av uppmaningar från myndigheter bland annat.

Läs mer: https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2024-03-28-man-maste-inte-vara-prepper-for-att-ha-en-bra-hemberedskap.html
Studie: https://www.foi.se/rapporter/rapportsammanfattning.html?reportNo=FOI-R–5583–SE
Lyssna: https://www.foi.se/nyheter-och-press/podcast.html

20240329

Tre kraftverk skadades i nya omfattande bombanfall

Ryssland gick till förnyad attack mot Ukrainas infrastruktur i natt. Strömmen gick i flera regioner och minst tre kraftverk skadades, skriver Radio Free Europe.

”Utrustningen skadades allvarligt. Efter att attacken avslutats började ingenjörerna omedelbart att reparera skadan”, skriver ägarbolaget DTEK på sociala medier.

Läs mer: https://omni.se/tre-kraftverk-skadades-i-nya-omfattande-bombanfall/a/5Bm6XE

Rysk import av explosiv bomull från väst ökar

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har den ryska importen av nitrocellulosa – en typ av bomull – nära dubblerats, visar tulldata som Wall Street Journal tagit del av. Nitrocellulosan är en viktig ingrediens i framställningen av krut och artillerigranater.

Enligt tidningen har mycket av importen skett via ett turkiskt bolag som köper in råvaran från företag i bland annat Tyskland och USA. Bomullen säljs sedan vidare till ryska bolag med koppling till ryska myndigheter. Därmed rundas sanktionerna.

Läs mer: https://omni.se/rysk-import-av-explosiv-bomull-fran-vast-okar/a/RG39Wr

20240330

Tusk: Förkrigstid i Europa – måste satsa på våra försvar

Europa befinner sig i en ”förkrigstid”, säger Polens premiärminister Donald Tusk till Die Welt och flera andra europeiska medier. Han tycker att det blir tydligare för varje dag som går.

– Jag vet att det låter förödande, särskilt för den yngre generationen, men vi måste vänja oss vid att en ny era har börjat, säger han.

Läs mer: https://omni.se/tusk-forkrigstid-i-europa-maste-satsa-pa-vara-forsvar/a/rlvEla

20240331

Satellitbilder visar: Ryska armén stärker hamnskydd efter ukrainska attacker

Ryssland har placerat ur fyra pråmar för att förstärka sitt försvar av hamnområdet i staden Novorossijsk på den ryska Svartahavskusten. Det visar färska satellitbilder som Storbritanniens försvarsdepartement publicerar på X.

Pråmarna placeras ut som ett försök att stärka skyddet mot attacker från obemannade ukrainska sjödrönare, enligt uppdateringen. Ukrainarna har rönt stora framgångar med de obemannade farkosterna i Svarta havet och mot staden Sevastopol på annekterade Krymhalvön.

Läs mer: https://omni.se/satellitbilder-visar-ryska-armen-starker-hamnskydd-efter-ukrainska-attacker/a/nQkyym

Lästips: Om Sverige vore Ukraina

På X (f.d: Twitter) skriver Thomas Vrenngård (Försvarshögskolan) veckovis om Rysslands krig mot Ukraina och om hur de ryska attackerna hade drabbat Sverige om kriget förts här.

Läs mer på: https://x.com/SISUXA203/status/1774374683913117980?s=20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *