Summering V412

20240318

Lyckat artilleriexperiment

Under slutfasen av Nordic Response 24 genomfördes övningen Artic Strike, ett live fire-experiment inom ramen för bekämpningskedjan. Det svenska bidraget var en artilleristridsgrupp ur A 8 samt personal från Artilleriets stridsskola, ArtSS och Försvarets materielverk, FMV.

För första gången någonsin har svenskt artilleri genomfört en skarpskjutning som allierad i Nato. Att detta också skedde i ett annat Natoland med en norsk sensor, ger en extra dimension till det elddopet. På plats i nordligaste Norge var arméchef Jonny Lindfors.

– Vi har sett ett antal experiment med nya teknologier i en bekämpningskedja, genomförda i subarktisk miljö. Bland annat har svärmar av Unmanned Arial Vehicles (UAV) och Unmanned Ground Vehicles (UGV), nyttjats som sensorer för att identifiera mål. Vi måste jobba på ett annat sätt än tidigare: snabbare, smartare och mer innovativt och nyttja de begränsade resurser vi har bättre. Och vi måste bli bättre på att jobba tillsammans med våra allierade i Nato kring detta, säger han.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/lyckat-artilleriexperiment/

Högtidlig flaggceremoni på Karlbergs slott

Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten

Under måndagen 18 mars bjöd överbefälhavare Micael Bydén in till en flaggceremoni på Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen, för att manifestera Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato.

– Nu är vi med om skiftet i att gå från att vara partner till allierad, det är en stor förändring för Försvarsmakten och min personal. Försvaret av Sverige börjar nu vid Natos gemensamma gräns. Försvarsmaktens uppdrag från och med nu lyder: Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer, sa ÖB i sitt tal till åhörarna.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/hogtidlig-flaggceremoni-pa-karlbergs-slott/

Ryska vapenexporten halverad senaste åren

Den ryska vapenexporten föll med 53 procent under åren 2019-2023 jämfört med 2014-2018. Det visar forskning från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) enligt brittiska försvarsdepartementet.

Därmed föll Ryssland från andra till tredje plats i den globala rankningen över vapenexportörer. Bara under 2023 halverades exportmängden jämfört med fjolåret.

Källa: https://omni.se/ryska-vapenexporten-halverad-senaste-aren/a/4o6LnV

Tio år sedan annekteringen av Krym – utvecklingen en varning till övriga Ukraina

Det har nu gått tio år sedan Ryssland olagligen annekterade den ukrainska Krymhalvön.

I en dagsfärsk rapport skriver Amnesty att Ryssland har försökt att förändra Krymhalvöns demografi under det senaste decenniet. Andelen ukrainare och krimtatarer har minskat ”signifikant” samtidigt som ryska medborgare tycks ha förflyttats till halvön. Många friheter har inskränkts och Ryssland har gjort allt för att minska Ukrainas inflytande.

”De här riktlinjerna verkar vara en mall för Rysslands planer på andra ockuperade ukrainska områden”, skriver Amnesty.

Källa: https://omni.se/tio-ar-sedan-annekteringen-av-krym-utvecklingen-en-varning-till-ovriga-ukraina/a/VPyGXl

EU-medlemmar manar till ökad försvarsfinansiering

Över hälften av EU:s 27 medlemsländer, däribland Tyskland, Frankrike och Sverige har skrivit under ett brev till Europeiska investeringsbanken, EIB, om att öka finansieringen till försvarsindustrin. Det rapporterar AFP.

Enligt brevet, som undertecknats av 14 länder, pekas industrin ut som en viktig nyckel för hela Europas säkerhet.

Sedan länge har det varit emot EIB:s policy att investera direkt i försvarsindustrin, med vissa undantag. Men nu uppmanas de här principerna att omvärderas i kölvattnet av kriget i Ukraina.

Källa: https://omni.se/eu-medlemmar-manar-till-okad-forsvarsfinansiering/a/76XReo

Soldater i Kupjansk: De kan skjuta 22 gånger mer än vi

Resultatet av den ryska invasionen hänger på de ukrainska soldaternas insatser på slagfältet och allierade länders stöd. Det skriver Ukrainas vice försvarsminister Ivan Havryliuk i ett inlägg på Ukrinform.

Han skriver att Ryssland har ett tydligt ammunitionsövertag och att de varje dag kan avfyra sju gånger så många artillerigranater som Ukraina.

Siffrorna är än mer ojämna vid delar av fronten. The Independent har besökt Kupjansk i Charkivregionen som befriades av ukrainska styrkor hösten 2022. Nu försvaras staden mot allt mer intensiva anfall från ryskt håll.

En soldat som kallas för ”Vegan” vädjar om ökade leveranser från väst och säger att Ryssland skjuter 22 gånger så många artillerigranater som Ukraina.

– Om vi inte får ammunitionen kommer fienden att göra framsteg.

Källa: https://omni.se/soldater-i-kupjansk-de-kan-skjuta-22-ganger-mer-an-vi/a/RGP4Gd

20240319

ICE – spridningskoncept i subarktisk miljö

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Flygvapnet har anordnat ett internationellt seminarium. Den första dagen ägnades åt att demonstrera hur flygvapnet opererar spridda från hemmabasen, och i vintermiljö. Den andra dagen hölls ett seminarium om vad som krävs för att göra det möjligt.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/ice-spridningskoncept-i-subarktisk-miljo/

Nordic Response 24 gav stort ekonomiskt uppsving för glesbygdskommun

Nordic Response 24 är slut. Den innebar att tusentals soldater befann sig i övningsområdet i norra Finland. Den stora närvaron av militära förband har också fört med sig ekonomisk livskraft till företag i regionen.

VÄL FUNGERANDE INFORMATION

Enligt kommundirektören i den nordliga glesbygdskommunen Enontekis, Petri Härkönen, har kommuninvånarna blivit väl informerade om verksamheten.    

– Under övningen har det varit många kunder i butikerna i Hetta och pansarfordon har rört sig längs vägarna. Svenskarna hade sitt viktigaste underhållscenter på flygplatsen, säger Petri Härkönen. 

MINIMALA SKADOR PÅ MILJÖN

Skador på vägar och miljö har hanterats enligt den finländska försvarsmaktens system.

– Med tanke på mängden materiel och trupper är de skador som orsakats varit synnerligen små, säger Petri Härkönen. 

Därtill har Nordic Response 24, som är en del av övningsserien Steadfast Defender 24, lockat en betydande mängd kunder till de företag och tjänsteproducenter (butiker, kiosker, inkvarteringstjänster) som verkar inom övningsområdet. Närmare 7 500 soldater har övat i norra Finland under övningen. Det totala antalet deltagande soldater i Nordic Response 24 var över 20 000, från 13 olika nationer.

Texten omarbetad och publicerades först på den finländska försvarsmaktens hemsida. 

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/nordic-response-24-gav-stort-ekonomiskt-uppsving-for-glesbygdskommun/

Samarbetet mellan militär och civil sjukvård

Nyligen var sjukvårdssoldater från Livgardet på studiebesök på både Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Syftet var att stärka kontakten mellan militär och civil sjukvård samt utbyta kunskaper.

Besöket bestod av en rundvandring i den civila sjukvårdsmiljön och en förevisning av en sjukvårdspansarterrängbil 360. Trots olika tillgång till material och utrymme fanns det likheter i kunskap och strävan att rädda liv – oavsett militär eller civil yrkesroll.

Översergeant Juha Mauno, tidvis tjänstgörande specialistsjuksköterska från 1:a militärpolisbataljonen var en av dem som deltog vid besöket. Han berättade om arbetsprocessen om någon blir allvarligt skadad under militär verksamhet. För att vinna tid och minimera skadeutfallet kan utbildad militär personal transportera den skadade till sjukhus. Det aktuella sjukhuset meddelas via ett specifikt telefonnummer att en kritiskt skadad patient är på ingång.

– Väl framme rullas patienten in till akutrummet där vi lämnar en kort muntlig rapport om läget. När rapporten är godkänd tar den civila sjukvården över, säger Juha Mauno.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/samarbetet-mellan-militar-och-civil-sjukvard-en-viktig-funktion-inom-totalforsvaret/

FRA är Månadens biokampanj

I takt med ökade omvärldshot växer FRA kraftigt, och myndighetens stora rekryteringskampanj är live sedan några veckor. Huvudfilmen i kampanjen har visats i bioreklam och utsågs idag 19 mars till Månadens biokampanj av Filmstaden.

Under vintern har en film från FRA visats som bioreklam på alla Filmstadens biografer. Den utsågs den 19 mars till Månadens biokampanj i februari, vilket betyder att det är den film som biobesökarna uppskattade mest, utifrån flertalet parametrar så som engagemang, relevans och berörande. FRA:s film stack ut med genomgående höga värden i Syno-mätningen och att fler än vanligt ansåg att budskapet i filmen var relevant.

Filmstadens motivering lyder:

”För att öka kännedomen och samtidigt förklara en komplicerad omvärld krävs det att man får prata till punkt. Månadens vinnare har verkligen fångat biopublikens uppmärksamhet och lyckats beröra, skapa liking och engagemang.”

– Detta är väldigt roligt och hedrande för oss på underrättelsetjänsten FRA och ett kvitto på att vi gör rätt i vår kommunikation. I en osäker tid är det viktigt att peka på hur vi bidrar till skyddet av Sverige och demokratin. Den här filmen är resultatet av ett väldigt bra samarbete med Intellecta och Creo och en del av en större kampanj under vintern och våren, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.

Läs mer: https://fra.se/nyheter/nyheter/nyhetsarkiv/news/fraarmanadensbiokampanj.5.27dd4df418cca16de4a33f.html

Prag leder Europas jakt på granater – leverans på väg

Tjeckien kommer att skicka minst 300 000 artillerigranater till Ukraina genom ett initiativ där europeiska länder köper ammunitionen från andra delar av världen. Det rapporterar The Guardian.

Granaterna kommer från lager i bland annat Sydkorea, som inte vill leverera direkt till Ukraina men inte säger nej till att sälja till tredje part. Förhoppningen är att att 800 000 granater ska köpas in och levereras till Ukrainas armé.

Källa: https://omni.se/prag-leder-europas-jakt-pa-granater-leverans-pa-vag/a/xg1wzp

”Sverige måste tänka utanför boxen och öka stödet”

Väst har kapacitet att avgöra kriget till Ukrainas fördel, men gör alldeles för lite för att hjälpa. Det skriver bland andra flera högt uppsatta militärer och ambassadörer på SvD:s debattsida.

Skribenterna anser att den svenska regeringen bör ”tänka utanför boxen” och skyndsamt hitta former för att kraftigt öka det militära biståndet.

”Annars kommer vi att tvingas möta en mycket större konflikt”.

Källa: https://omni.se/sverige-maste-tanka-utanfor-boxen-och-oka-stodet/a/l37lRo
SVD Debatt: https://www.svd.se/a/76XxQ3/debattorer-vinner-putin-vantar-en-storre-konflikt

20240320

Natos stående flottstyrka på besök i Stockholm

Foto: Försvarsmakten

Under tisdagen lotsades fem örlogsfartyg ur Natos stående styrka Standing Nato Maritime Group 1, in till Frihamnen. Besöket blir det första i sitt slag med Sverige som allierad och fartygen kommer att ligga förtöjda från den 19 mars fram till helgen.

Med det spanska flaggskeppet, fregatten ESPS Almirante Juan de Borbón, i spetsen anlände Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) till Stockholm och Frihamnen under tisdagen. Styrkan är en av fyra stående styrkor inom Nato med huvuduppgift att omedelbart kunna sättas in i insatser till sjöss. Tillsammans med svenska allierade marina enheter, kommer nu Natos försvar i norra Europa, Östersjön och Västerhavet att stärkas.

Örlogsbesöket genomförs för att demonstrera styrkan i Natos maritima styrkor som ständigt finns tillgängliga för insatser eller vid hot mot alliansen. Syftet är också att vila besättningarna och fylla på fartygens förråd.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/natos-staende-flottstyrka-pa-besok-i-stockholm/

321 nya pansarfordon till Försvarsmakten

Foto: FMV

Försvarsmakten kommer att ta emot 321 nya pansarterrängbilar under kommande år. Försvarets materielverk, FMV, har tecknat avtal med Patria Land Oy om beställningen. Fordonet kallas pansarterrängbil 300.

Avtalet som tecknats av FMV är på 321 pansarterrängbilar med tillhörande vapenstationer för leverans till Försvarsmakten. Avtalet är värt cirka 5,3 miljarder kronor.

– Det här kommer att bli ett ansenligt tillskott till armén, som får en väldigt potent pansarterrängbil. Tack vara gott samarbete med leverantören och finska försvarsmakten kan vi lägga den här beställningen och få snabba leveranser säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde armémateriel.

Fordonen ska ingå i bland annat motoriserade förband, luftvärns- och artilleriförband.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/321-nya-pansarfordon-till-forsvarsmakten/

Transportflygskvadronen drillades under storövning i USA

Under perioden 4-16 mars har 73:e transportflygskvadronen deltagit på övningen Storm Flag 24. Övningen är en gemensam övning mellan amerikanska flygvapnet och armén, där det övergripande syftet är att validera en brigad ur amerikanska 82:a luftburna divisionen till att ingå i Immediate Response Force.

Transportflygskvadronen drillades under storövning i USA

Foto: F 7/Försvarsmakten

Under perioden 4-16 mars har 73:e transportflygskvadronen deltagit på övningen Storm Flag 24. Övningen är en gemensam övning mellan amerikanska flygvapnet och armén, där det övergripande syftet är att validera en brigad ur amerikanska 82:a luftburna divisionen till att ingå i Immediate Response Force.

Immediate Response Force är en sammansatt styrka med delar från amerikanska armén och amerikanska flygvapnet som är beredd att utgå vart som helst i världen på 18 timmar. Övningskonceptet Storm Flag är relativt nytt och genomförs cirka fyra gånger per år.

Storm Flag utspelar sig i ett scenario där man stödjer en Nato-allierad som blivit attackerad av en fientligt sinnad grannstat. Nato-förband frambaserar först på en civil flygplats och tar sedan en LZ (landing zone) på fientligt territorium med i detta fall ett helikopterburet anfall. Anfallet genomfördes av 82:a divisionens egna helikoptrar för att därefter fälla en stor mängd materiel och personal med fallskärm. Efter fällningarna öppnades LZ och transportflygplan kan börja lyfta in större mängder materiel. När marktrupperna etablerat sig och organiserat sin materiel fortsätter de anfallet.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/transportflygskvadronen-har-genomfort-en-lyckad-ovning-i-usa/

Marinen och Kustbevakningen övar tillsammans

Efter en vecka av dis och dimma skiner solen över Lysekil, ett antal fartyg och båtar från marinen och Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 032. Samverkan mellan myndigheter ingår som en del av Marinövning Vår 24, som just nu pågår längs västkusten och i Västerhavet.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/samverkan-med-kustbevakningen-under-marinvoning-var-24/

Kreml bekräftar: Putin petar ryska flottans ÖB

Den ryska flottans överbefälhavare Nikolaj Jevmenov tvingas lämna sin post, rapporterar ryska statliga medier enligt AFP.

Han ersätts av Aleksandr Mojsejev, tidigare befälhavare i Rysslands norra flotta, i det som nyhetsbyrån kallar Vladimir Putins största rockad i militärledningen på flera månader.

Jevmenov petas efter flera kännbara förluster för rysk del. Man har bland annat tvingats flytta på stora delar av Svartahavsflottan från flottbasen Sevastopol på Krymhalvön efter att Ukraina framgångsrikt attackerat flera fartyg med robotar och havsdrönare.

Källa: https://omni.se/kreml-bekraftar-putin-petar-ryska-flottans-ob/a/eJ2y9R

20240321

Rysk robotattack mot Kyiv – flera uppges ha skadats

Ukrainas huvudstad Kyiv utsattes på torsdagsmorgonen för en rysk robotattack, uppger stadens borgmästare Vitalij Klytjko på sina sociala medier.

”Explosioner i staden. Luftvärnet fungerar. Stanna i skyddsrum”, skrev han vid 04-tiden på morgonen efter att flera explosioner hörts.

Enligt Klytjko har delar från nedskjutna ryska robotar landat på bland annat en förskola. Åtta personer ska ha skadats och under tidig morgon brann det på flera platser.

Det är första gången på flera veckor som Ryssland genomför en storskalig robotattack mot Kyiv.

Källa: https://omni.se/rysk-robotattack-mot-kyiv-flera-uppges-ha-skadats/a/EQdX03

Ukraina har sänkt ett av tre ryska fartyg i Svarta havet

Rysslands invasionskrig i Ukraina har pågått i två år och på lika lång tid har den ukrainska militären satt ungefär en tredjedel av den ryska Svartahavsflottan ur spel. Det skriver TT.

Nyhetsbyrån skildrar hur Ukraina sänkt ryskt fartyg efter ryskt fartyg sedan kriget inleddes – och det utan någon ordentlig egen flotta att tala om. I stället för stridsfartyg använder sig den ukrainska militären av robotar och så kallade ytdrönare för att slå ut de ryska skeppen.

Samtidigt blockeras Ryssland att skicka några förstärkningar till Svarta havet eftersom Turkiet har stängt av den enda infarten för inpasserade krigsfartyg.

Källa: https://omni.se/ukraina-har-sankt-ett-av-tre-ryska-fartyg-i-svarta-havet/a/RGPn68

Kriget märks mer på ryska sidan: ”Alla fick panik”

Invånare i ett distrikt i den ryska gränsregionen Belgorod uppmanas att evakuera sina hem av förnyad oro för ukrainska motattacker. Varningen från Ryssland kommer på torsdagen, skriver oberoende Moscow Times. Dagens varning är det senaste tecknet på att vanliga ryssars liv påverkas allt mer av kriget. I ett reportage skriver Bloomberg att kostnaden för Putins krig i Ukraina börjar märkas allt tydligare i de ryska gränsregionerna.

– Våra liv förändrades och blev till ett helvete. Människor började bli rädda och fick panik. Alla som kunde började lämna, säger 43-årige Michail som bor i Belgorod. Michail säger att de flesta Belgorodinvånarna fortsatt stöttar Putin, men att han och hans vänner har fått en ändrad inställning till kriget och den ryske presidenten.

– Vi förstår vem som startade allt, säger han.

Källa: https://omni.se/kriget-marks-mer-pa-ryska-sidan-alla-fick-panik/a/0QelK2

20240322

Ryssland medger: ”Vi befinner oss i krig”

Ryssland medger för första gången sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes officiellt att man är ett land i krig, rapporterar flera medier.

– Vi befinner oss i krig. Ja, det började som en militär specialoperation, men så fort det kollektiva väst blev en deltagare på Ukrainas sida blev det också ett krig för oss, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till tidskriften Argumenty Fakty.

Källa: https://omni.se/ryssland-medger-vi-befinner-oss-i-krig/a/mQG4bg

Billström: Rysslands krig har pågått i över tio år

Att Ryssland nu medger att man befinner sig i krig är ett tydligt exempel på att Moskva ändrar sina formuleringar när det passar Rysslands agenda. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT och slår samtidigt fast att den viktigaste lärdomen är att det inte går att lita på ett ord som kommer från Kreml.

Källa: https://omni.se/billstrom-rysslands-krig-har-pagatt-i-over-tio-ar/a/9zjAb9

Expert: Ryssland försöker skyla över misslyckanden

Att Ryssland nu officiellt använder termen ”krig” för att beskriva konflikten med Ukraina är ett sätt att skylla Rysslands misslyckanden i kriget på väst. Det säger experten Martin Kragh till TT.

– Löftet att Ukraina skulle falla inom en vecka har ju inte infriats och det måste förklaras.

Källa: https://omni.se/expert-ryssland-forsoker-skyla-over-misslyckanden/a/gEVepk

-Uppgifter: Ryssland planerar belägring av Charkiv – ska mobilisera 300 000 soldater

Ryssland planerar att mobilisera 300 000 soldater för att inleda en belägring av Charkiv. Det rapporterar oberoende exilryska Verstka med hänvisning till fem källor inom Putins administration, regionala myndigheter och försvarsdepartementet, skriver Meduza.

Planen är i huvudsak att rekrytera reservister, men även att pressa befintliga soldater vars kontrakt håller på att gå ut att förlänga dem, enligt källorna. Enligt en av källorna är den 25 mars ett ”nyckeldatum” för planerna, men inga närmare detaljer ges, skriver Moscow Times.

Källa: https://omni.se/uppgifter-ryssland-planerar-belagring-av-charkiv-ska-mobilisera-300-000-soldater/a/vev7kB

20240323

Uppgifter: Ryskt raffinaderi i brand efter attack

En brand har brutit ut på ett oljeraffinaderi i regionen Samara i Ryssland efter vad som uppges vara en ukrainsk drönarattack, skriver AFP. ”Vi ser att fienden, efter att ha lidit nederlag på slagfältet, är beredda att gå långt för att skada vår säkerhet och enighet”, skriver regionens guvernör Dmitrij Azarov på meddelandetjänsten Telegram.

Ingen ska ha skadats i attacken eller den efterföljande branden.

Källa: https://omni.se/uppgifter-ryskt-raffinaderi-i-brand-efter-attack/a/q1zagL

Ukraina: 31 ryska drönare nedskjutna i natt

Ukraina har skjutit ned 31 av 34 ryska drönare som skickats mot landet under natten mot lördag, uppger landets flygvapen på Telegram. Enligt flygvapnet rör det sig om iransktillverkade drönare av typen Shahed. Ryssland har inte bekräftat attackerna, men har de senaste månaderna utfört intensiva nattliga drönar- och robotattacker mot framförallt ukrainsk infrastruktur och energiförsörjning.

Källa: https://omni.se/ukraina-31-ryska-dronare-nedskjutna-i-natt/a/eJ2grl

20240324

Rysk robot kränkte polskt luftrum – attacker mot Kyiv

Ukrainas huvudstad Kyiv attackerades på söndagsmorgonen med bland annat kryssningsrobotar avfyrade från ryska flygplan, uppger ukrainska myndigheter. ”Explosioner i huvudstaden. Flygförsvaret fungerar. Lämna inte skyddsrummen”, skrev borgmästaren Vitalij Klitjko på Telegram tidigt på söndagsmorgonen.

Ingen ska ha skadats i attackerna, som inte heller orsakat några ”större materiella skador”, enligt ukrainska myndigheter. Det polska flygvapnet uppger att en av de ryska robotarna tog sig två kilometer in på polskt luftrum innan den återvände till Ukraina, något som fick flygvapnet att ”aktivera” sina flygplan.

Källa: https://omni.se/rysk-robot-krankte-polskt-luftrum-attacker-mot-kyiv/a/jl8yMb

Ukraina uppges ha attackerat fartyg i Sevastopol

Ukraina säger sig ha träffat två ryska landstigningsfartyg i Sevastopol på ockuperade Krymhalvön, rapporterar AFP. Attacken ska ha skett under natten mot söndag. ”Ukrainska styrkor slog framgångsrikt till mot amfibiefartygen Yamal och Azov, en kommunikationsanläggning och ett antal av Svartahavsflottans infrastrukturanläggningar”, skriver Ukrainas militär i ett uttalande.

Källa: https://omni.se/ukraina-uppges-ha-attackerat-fartyg-i-sevastopol/a/2BROry