SummeringV414

20240402

Attack mot ryskt raffinaderi 120 mil från fronten

Ukraina genomförde i natt en drönarattack mot ett av Rysslands största oljeraffinaderier i staden Nizjnekamsk, uppger en ukrainsk säkerhetskälla för Reuters.

Nyhetsbyrån har analyserat bilder från platsen, som ligger omkring 120 mil från fronten i Ukraina, och skriver att drönarna verkar ha träffat en central del av raffinaderiet som bearbetar cirka 150 000 fat råolja om dagen. Ingen person uppges ha skadats.

Källa: https://omni.se/attack-mot-ryskt-raffinaderi-120-mil-fran-fronten/a/onJk8V

20240403

Sveriges nya signalspaningsfartyg döpt

Foto: Cecilia Lindberg/Försvarsmakten

Våren lyste med sin frånvaro och var för dagen ersatt med ett lätt snöfall. Närvarande var däremot såväl musikkår, gäster som besättningen på det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis som idag döptes i Karlskrona. Inom kort kommer besättningen att kasta loss och personalen från FRA, Försvarets Radioanstalt kan leverera underrättelser för Sveriges säkerhet

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/04/sveriges-nya-signalspaningsfartyg-dopt/

Ukrainska källor: Kommer attack mot Kertjbron i år

Ukraina kommer göra ett nytt försök att förstöra Kertjbron under den första halvan av 2024. Det rapporterar The Guardian med hänvisning till källor inom den militära underrättelsetjänsten.

En källa menar att en sådan attack är ”oundviklig” och att det finns goda förutsättningar. Bron, som sammanlänkar den annekterade Krymhalvön med det ryska fastlandet, har attackerats av Ukraina vid två tidigare tillfällen för att sedan repareras.

Källa: https://omni.se/ukrainska-kallor-kommer-ny-attack-mot-kertjbron-i-ar/a/5BmWzz

Kremls spionmetod: Hota med att skada anhöriga

Ryssland använder sig till största del av utpressning för att förmå ukrainare att byta sida och börja jobba för Kreml. Det visar handlingar från den ukrainska säkerhetstjänsten som Washington Post tagit del av.

Ryssland har gjort försök att rekrytera både tjänstemän på högre nivå och privatpersoner, inte sällan med målens anhöriga i ryskt förvar. En person berättar för tidningen hur han från ett okänt nummer fick en bild skickad till sig, som visade hans undernärda pappa.

Källa: https://omni.se/kremls-spionmetod-hota-med-att-skada-anhoriga/a/rlv9Ew

20240404

Ny huvuduppgift för Försvarsmakten

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

I samband med medlemskapet i Nato har regeringen beslutat ge Försvarsmakten en ny instruktion.
– Vår huvuduppgift är från och med den 1 april att försvara Sverige och allierade stater mot ett väpnat angrepp med utgångspunkt i det kollektiva försvaret inom Nato, säger ÖB Micael Bydén.

ÖB konstaterar att förändringen är av stor betydelse för Sverige som nation och för landets försvar.
– Sverige ingår nu i en säkerhetsgemenskap, men den är inte gratis och den kräver motprestation. Vi ska ha förmåga att agera inte bara för rikets egen säkerhet utan också för den gemensamma säkerheten inom försvarsalliansen.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/04/ny-huvuduppgift-for-forsvarsmakten

Kriget mot Ukraina – ett skyttegravs­krig med ny teknik

Karaktären på Rysslands krig mot Ukraina har utvecklats till något som kan liknas vid första världskrigets skyttegravskrig – fast med modernare teknik. En utveckling som experter inte hade förväntat sig.

För att skapa en bättre förståelse för hur teknik används i allmänhet, och hur patrullrobotar används i synnerhet, har forskare vid FOI analyserat hur Ryssland använt sig av patrullroboten Lancet-3. Första gången Ryssland använde sig av patrullroboten Lancet-3 var under den ryska interventionen i inbördeskriget i Syrien. Att undersöka hur patrullroboten nyttjats av Ryssland i kriget mot Ukraina har inneburit vissa utmaningar.

– Vi har enbart använt öppna källor för vår sammanställning, säger Arvid Carlstedt, forskningsingenjör. Det är ofta pro-ryska konton som publicerat videoklipp med Lancet-3, det medför att vi sällan ser exempel där de misslyckas. Därför måste vi vara försiktiga i vilka slutsatser vi kan dra om hur effektivt systemet är.

Läs mer: https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2024-04-04-kriget-mot-ukraina—ett-skyttegravskrig-med-ny-teknik.html

Räddningsarbetare dödade i rysk attack mot Charkiv

Fyra personer, varav tre räddningsarbetare, har dödats i en rysk drönarattack mot Charkiv i Ukraina, uppger stadens guvernör Oleg Synjehubov enligt Kyiv Independent.

Ytterligare tio personer har skadats. Räddningsarbetarna var på platsen för att rädda liv efter en tidigare rysk attack när den nya attacken kom.

Källa: https://omni.se/raddningsarbetare-dodade-i-rysk-attack-mot-charkiv/a/0Qwg9o

Macron: Ryssland kommer att attackera OS i Paris

Ryssland kommer ”utan tvekan” att angripa OS i Paris i sommar, säger Frankrikes president Emmanuel Macron enligt Sky News.

Presidenten säger att man räknar med bland annat desinformationsattacker. Det är oklart om han menar att Ryssland även kommer att gå till fysiskt angrepp.

Uttalandet kommer dagen efter det första samtalet mellan Rysslands och Frankrikes försvarsministrar på länge efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina.

Källa: https://omni.se/macron-ryssland-kommer-att-attackera-os-i-paris/a/rlvGn3

20240405

Besök från Natos minröjningsstyrka

Foto: SNMCMG1

I ett kyligt svenskt aprilväder gör Standing NATO Mine Countermeasures Group 1
(SNMCMG1) sitt första örlogsbesök i Stockholm och Frihamnen sedan Sverige blev allierade. Besöket blir det andra av sitt slag då systerstyrkan SNMG1 gjorde ett besök strax före påsk. Fartygen kommer att ligga förtöjda mellan fredag den 5 april till efter helgen.

SNMCMG1 är en av Natos fyra stående fartygsstyrkor, varav två har minröjning som sin huvuduppgift, och kan omedelbart sättas in vid insatser till sjöss. Tillsammans med svenska allierade marina enheter kommer nu Natos försvar i norra Europa, Östersjön och Västerhavet att stärkas. Örlogsbesöket är ett rutinbesök för att fylla på fartygens förråd och vila besättningen.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/04/besok-fran-natos-minrojningsstyrka/

Här övar svenska och finska fartyg på att försvara sig mot drönare

Mindre drönare ställer nya tekniska och taktiska krav på flottans fartyg. Under den finska marinövningen Freezing Winds övar fartygen tillsammans på att bemöta angrepp från drönare.

Ett lätt regn faller över Skärgårdshavet och över ett större antal örlogsfartyg som samlats för Freezing Winds 23 i slutet av november. Det är den första finska marinövningen med internationellt deltagande sedan landet blev Nato-allierad. 

På halvdäck på det stora finska minläggningsfartyget FNS Uusimaa klargör två officerare en mindre fastvingedrönare för målflygning. Det drar ihop sig till det som på marint militärt övningsspråk kallas GUNEX, skjutövning. Svenska korvetter och finska robotbåtar cirklar runt Uusimaa.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/har-ovar-svenska-och-finska-fartyg-pa-att-forsvara-sig-mot-dronare/

Finland: Ukraina har rätt att attackera mål i Ryssland

Finland anser att Ukraina har rätt att attackera militära mål på rysk mark, uppger landets utrikesminister Elina Valtonen för oberoende Moscow Times.

– FN-stadgan tillåter att ett land som försvarar sin självständighet attackerar militära mål, säger hon till tidningen.

Källa: https://omni.se/finland-ukraina-har-ratt-att-attackera-i-ryssland/a/2BMKoa

20240406

Ny rysk attack mot Charkiv – minst sex civila dödade

Sex personer dödades och tio skadades i en rysk attack mot den ukrainska storstaden Charkiv på lördagsmorgonen. Enligt ukrainska myndigheter attackerades bostadsområden med ryska drönare. Bilder från staden visar flera byggnader i brand.

Källa: https://omni.se/ny-rysk-attack-mot-charkiv-minst-sex-civila-dodade/a/veEd8w

”Kinesiskt stöd till kriget får allvarliga konsekvenser”

Det kommer att bli allvarliga konsekvenser om kinesiska företag stöder Rysslands krig i Ukraina. Det budskapet har USA:s finansminister Janet Yellen framfört under sitt pågående besök i Kina, skriver Financial Times.

– De förstår vilken allvarlig fråga det här är för oss, säger Yellen i ett uttalande, enligt USA:s finansdepartement.

Källa: https://omni.se/kinesiskt-stod-till-kriget-far-allvarliga-konsekvenser/a/onJmy0

20240408

USA uppges larma allierade inför rysk-kinesiskt möte

Kina har försett Ryssland med satellitbilder i militära syften och skickat komponenter till bland annat stridsvagnar, uppger amerikanska källor enligt Bloomberg.

Utrikesminister Antony Blinken ska i veckan ha lyft den rysk-kinesiska relationen med allierade länder i Europa, och uppmanat dem att lyfta frågan direkt med Kina.

Källa: https://omni.se/usa-uppges-larma-allierade-infor-rysk-kinesiskt-mote/a/3ELdnA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *