Summering V411 (Uppdateras)

20240311

Flagghissning i Sverige och i Bryssel

Foto: Andreas Karlsson/Försvarsmakten

På nio förband runt om i Sverige genomfördes ceremonier för att högtidlighålla Sveriges medlemskap i försvarsalliansen. Natoflaggan hissades på högkvarteret i Stockholm, i Enköping, Kungsängen, Skövde, Muskö, Revingehed, Uppsala, Boden och på Gotland.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/flagghissning-i-sverige-och-i-bryssel/

Sverige går med i Nato – ger nya möjligheter inom materielområdet

Sverige har beviljats medlemskap i Nato. För FMV bedöms medlemskapet medföra positiva effekter för utvecklingen av svensk materielförsörjning och försörjningstrygghet, vilket bidrar till säkerheten i vårt närområde.

– Det är ett mycket välkommet besked att Sverige nu är medlem i Nato. Jag är övertygad om att medlemskapet ger många nya möjligheter för Sverige inom materielområdet, både vad gäller utveckling av vår försvarsförmåga och för svenska försvarsföretag. Det ger även en möjlighet att bidra med svenska erfarenheter inom dessa områden, säger Göran Mårtensson, generaldirektör för FMV.

Läs mer: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/sverige-gar-med-i-nato-ger-nya-mojligheter-inom-materielomradet/

Svensk stridsflygstaktik ska läras ut inom Nato

I krigstid ska Sveriges stridsflyg spridas ut på många mindre baser för att minska risken för luftangrepp. Taktiken studeras nu av Nato, som tidigare förlitat sig på att kunna jobba på flygbaser där det inte finns något hot. Det säger överste Peter Greberg, chef för Norrbottens flygflottilj F 21, till TT.

Källa: https://omni.se/svensk-stridsflygstaktik-ska-laras-ut-inom-nato/a/O8Gxdb

Uppgift: Ukraina fortsätter slå mot ryska spionplanen

Ukraina har utfört en drönarattack mot en anläggning i ryska Taganrog som Ryssland använt för att reparera spaningsflygplan, skriver David Axe i ett nyhetsbrev från Forbes.

Omständigheterna är oklara men Forbes hänvisar till satellitbilder som granskats av en ukrainsk analysgrupp. I slutet av februari stod ett spaningsplan av typen Beriev A-50 placerat utanför anläggningen, vilket det inte längre gör.

Enligt Axe kan det ha flyttats under tak i en byggnad intill, men det taket har nu synliga skador. Om attacken lyckades är det inte första gången Ukraina slår ut spaningsflyg av typen A-50.

Källa: https://omni.se/uppgift-ukraina-fortsatter-sla-mot-ryska-spionplanen/a/VPKAQp

Uppgifter: Ryska flottans ÖB har fått sparken

Den ryska flottans överbefälhavare Nikolaj Jevmenov har fått sparken enligt uppgifter i ryska medier. Det skriver Radio Free Europe med hänvisning till den fristående ryska nyhetstjänsten Fontanka.

Enligt nyhetstjänstens källor ska Aleksandr Mojsejev ha utsetts till ny överbefälhavare, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av Kreml och Jevmenov är fortsatt listad i rollen på försvarsdepartementets hemsida.

Källa: https://omni.se/uppgifter-ryska-flottans-ob-har-fatt-sparken/a/y6kApe

Stoltenberg: Kyiv behöver vapen – inte vita flaggor

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Ukraina behöver mer vapen innan en långvarig fred med Ryssland är möjlig.

– Vad som händer runt ett förhandlingsbord är direkt kopplat till styrkan på slagfältet, säger han på en presskonferens enligt Reuters.

Svaret kommer på frågan om vad han tycker om påve Franciskus kommentar om att Ukraina borde ha ”modet att hissa den vita flaggan”.

– Det är inte läge att prata om att ge upp. Det skulle vara en tragedi för Ukraina och farligt för oss, tillägger Natochefen.

Källa: https://omni.se/stoltenberg-kyiv-behover-vapen-inte-vita-flaggor/a/ve4Lol

20240312

Här går en svärm av drönare till anfall

Foto: Ole-Sverre Haugli/Norges försvarsmakt

Ett nytt och okänt vapen utgör ett stort hot mot marktrupperna på övningen Steadfast Defender 24: Drönarsvärmen. Norska och svenska enheter samarbetar kring vad som kallats morgondagens stridsenhet.

Under övningen Steadfast Defender 24 samverkar ett norskt forskningsprojekt med det svenska artilleriet. Syftet är att integrera drönarsvärmar i artilleriets eldledning. 

Foto: Ole-Sverre Haugli/Norges försvarsmakt

Uppdraget för drönarsvärmarna är tydligt: Upptäck fiendens position och aktiviteter. Överför sedan informationen till styrkechefen och till artilleriet som är redo att skjuta.

För första gången styrs drönarsvärmarna styrs från stridsvagnen CV90 Multi, en norsk version av stridsfordon 90.

– De drönare vi använder idag har kamera med elektrooptisk och termisk sensor. Det betyder att kameran är värmekänslig och kan se i mörker. Detta är bara början, säger överstelöjtnant Mikkel Gorsetbakk.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/har-gar-en-svarm-av-dronare-till-anfall/

Koordinerade drönaranfall mot mål i Ryssland

Ukraina tycks ha genomfört koordinerade drönarattacker mot flera mål i Ryssland under natten och på tisdagen, skriver Reuters.

Ryska guvernörer och medier rapporterar om bränder vid energianläggningar i städerna Kstovo och Oryol, som ligger cirka 80 mil isär. Bilder och videoklipp sprids på sociala medier, men Reuters har inte själva kunnat bekräfta attackerna.

Källa: https://omni.se/koordinerade-dronaranfall-mot-mal-i-ryssland/a/wA7aEG

Ryska Röda Korset tränar upp barn vid militära läger

Ryska Röda Korset medverkar återkommande i militära träningsläger för barn och ungdomar, där man bland annat undervisar barnen i första hjälpen och sjukvård. Det avslöjar Expressen ihop med en lång rad europeiska medier.

Röda Korset har deltagit vid flera olika tillfällen, bland annat vid ett läger på Krymhalvön som tros finnas för att omskola ukrainska barn. Detta trots rörelsens grundläggande principer om humanitet och neutralitet. Tidningarna har publicerat bilder från olika läger där representanter från hjälporganisationen deltar.

Ordföranden för ryska Röda Korset lägger på luren när Expressen ringer. De nya avslöjandena kommer sannolikt att öka pressen ytterligare på hela Röda Korsrörelsen och dess ledning, konstaterar Der Spiegel.

Tidningarna har tidigare rapporterat att Röda Korsets ryska del har nära band till Vladimir Putin.

Källa: https://omni.se/ryska-roda-korset-tranar-upp-barn-vid-militara-lager/a/8JrnxA

Proukrainska ryssar går till väpnat anfall mot Ryssland – hävdar full kontroll över by

Proukrainska ryssar har gått till anfall med stridsvagnar och bepansrade fordon i två ryska gränsregioner. Det uppger Rysslands frihetslegion (LSR), som mestadels består av frivilliga och före detta soldater som har lämnat den ryska armén.

”Vi korsade gränsen”, skriver LSR på Telegram.

Vid 13-tiden hävdar gruppen också att man har tagit ”full kontroll” över den ryska gränsbyn Tyotkino i Kurskregionen.

”Putins armé lämnade snabbt byn och sina positioner och överger tung utrustning”, skriver LSR.

Källa: https://omni.se/proukrainska-ryssar-gar-till-vapnat-anfall-mot-ryssland-havdar-full-kontroll-over-by/a/Ll8Jeq

Danmark skickar militärt stödpaket till Ukraina

Den danska regeringen har beslutat att skicka ett nytt militärt stödpaket till Ukraina, rapporterar Ritzau.

Paketet som är det 16:e i ordningen är värt motsvarande nära 3,5 miljarder svenska kronor och innehåller bland annat det franskutvecklade artillerisystemet Caesar och granatkastare samt ammunition.

Källa: https://omni.se/danmark-skickar-militart-stodpaket-till-ukraina/a/dwxxjj

USA skickar nytt militärt stödpaket till Ukraina

USA skickar ett nytt stödpaket till Ukraina värt omkring 300 miljoner dollar. Det säger Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan enligt AFP.

Paketet innehåller främst artilleriammunition och Sullivan uppmanar kongressen att godkänna förslaget om ytterligare stöd, som har fastnat i representanthuset.

Källa: https://omni.se/usa-skickar-nytt-militart-stodpaket-till-ukraina/a/XbvvJW

20240313

Fler söker till hemvärnet: ”Självklart att ställa upp”

Intresset för att gå med i hemvärnet och hjälpa till att försvara Sverige i ett eventuellt krig, har ökat kraftigt. Under januari och februari ansökte över 3000 personer – dubbelt så många som under samma period förra året.

”Det är ju väldigt positivt för vi behöver fler hemvärnssoldater”, säger Peter Öberg, chef för Rikshemvärnsstaben.

Hawre Salam från Sollentuna, norr om Stockholm och hans två tonårssöner, har sökt i år. Han säger att han älskar Sverige, som en gång tog emot honom, när han flydde inbördeskriget i Irak.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/fler-soker-till-hemvarnet-sjalvklart-att-stalla-upp

Svensk-finsk logistik utvecklas på Nordkalotten

Karg subarktisk ödemark – en enda väg. Operationsområdet under Nordic Response 24 har inneburit utmaningar för Sveriges deltagande markförband. Utmaningarna genererar lärdomar som stärker den svensk-finska logistikkedjan på Nordkalotten.

MAT TILL AVSKURNA. Den stora logistiken sker på marken. Men under Nordic Response övades även luftburen försörjning i en samövning mellan Första helikopterskvadron från Luleå och fallskärmsjägare från Livregementets husarer, K 3. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Geografin dikterar villkoren i operationsområdet under Nordic Response 24, som genomförs inom ramen för övningen Steadfast Defender. Under Nordic Response har Sverige bidragit med en brigadstridsgrupp som har ingått i en finskledd armédivision.

Nordkalotten bjuder på våtmarker, vattendrag, begränsat vägnät och gles infrastruktur toppat med sträng kyla och djup snö. Den kanaliserande terrängen med enbart en väg kan lätt skapa flaskhalsar vilket ställer krav på förtänksamhet i stora förbandsförflyttningar.
– Under övningen får vi möjlighet att verkligen pröva logistiken. Det är svåra utmaningar med en väg, stora förband, stora mängder förnödenheter som ska forslas fram och vi ska ha ett flöde som säkerställer sjukvårdstjänst hemåt och bakåt. Det här är svårt. Utmaningarna med kyla, med djupsnö och med stora volymer materiel på den enda vägen. Det kräver samordning och professionalism och det har vi, säger arméchefen Jonny Lindfors.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/svensk-finsk-logistik-utvecklas-pa-nordkalotten/

Proukrainska ryssar manar civila att fly ryska städer – hotar med stor attack

Den proukrainska gruppen Rysslands frihetslegion (LSR) uppmanar civila att fly de ryska städerna Belgorod och Kursk, skriver AFP.

Gruppen hotar med ”storskaliga” attacker mot militära mål i städerna som ligger nära gränsen till Ukraina.

”Vi tvingas skjuta mot militära positioneringar i städerna Belgorod och Kursk”, står det i ett uttalande samtidigt som man uppmanar lokala myndigheter att skona liv genom att börja evakuera.

Avsändarna av uttalandet är LSR, den ryska exilgruppen Ryska frivilligkåren samt proukrainska Sibir.

Källa: https://omni.se/proukrainska-ryssar-manar-civila-att-fly-ryska-stader-hotar-med-stor-attack/a/BWA7O7

20240314

Expert: Förbanden visar sitt missnöje mot Putin

Den proukrainska ryska militära gruppen Rysslands frihetslegion (LSR) har under två dagar gått till attack mot de ryska gränsregionerna Belgorod och Kursk.

Jörgen Elfving, militärexpert och tidigare överstelöjtnant, säger till SvD att liknade attacker av snarlik omfattning har skett tidigare, men att ett skäl till att de sker just nu är helgens presidentval i Ryssland.

– Man vill peka på att det finns ryssar som inte har samma uppfattning som den nuvarande regimen och att man vill ha till stånd en förändring, säger han.

Källa: https://omni.se/expert-forbanden-visar-sitt-missnoje-mot-putin/a/76XlOv

20240315

FMV tecknar kontrakt om finkalibrig ammunition

FMV har tecknat kontrakt på finkalibrig ammunition med leverantörerna Nammo Sweden AB och Norma Precision AB. De nu tecknade kontrakten innebär att FMV säkrat leveranser av finkalibrig ammunition för Försvarsmaktens behov under åren 2024–2025. Det totala värdet på kontrakten är cirka 2,8 miljarder kronor.

–  I vår strävan att skapa långsiktiga förutsättningar innehåller kontrakten med de båda leverantörerna även optioner som kan möjliggöra leveranser fram till 2030, säger Carl-Axel Blomdahl, chef för avdelning vapen och skydd, FMV.

Kontrakten innehåller dessutom krav på försörjningstrygghet, där leverantören åtar sig att arbeta fram en försörjningstrygghetsplan i syfte att säkerställa leveranser till Försvarsmakten under alla beredskapsnivåer fred, kris och krig.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att kunna teckna den här typen av kontrakt med flera leverantörer inom samma område. Att få till långsiktighet skapar bra produktionsförutsättningar och flera leverantörer bidrar i sig till att försörjningstryggheten ökar, säger Carl-Axel Blomdahl.

Källa: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-tecknar-kontrakt-om-finkalibrig-ammunition/

Ukrainsk säkerhetskälla: Kursk och Belgorod är nu ”aktiva stridszoner”

Kyiv har under veckan genomfört en av sina mest omfattande flygattacker mot ryska mål sedan Ryssland invaderade Ukraina för två år sedan. Det rapporterar AFP.

Rysslands försvarsdepartement uppger att de under natten skjutit ner drönare och raketer över regionerna kring gränsstaden Belgorod samt Kaluga-regionen, sydväst om Moskva.

I veckan har ryska utbrytargrupper intensifierat sina attacker mot ryska gränsområden, bland annat mot just Belgorod.

Källa: https://omni.se/ukrainsk-sakerhetskalla-kursk-och-belgorod-ar-nu-aktiva-stridszoner/a/rl0llw

FN: Ryssland torterar och våldtar ”systematiskt”

Ryssland har stått för ett ”utbrett och systematiskt” användande av tortyr och våldtäkter i Ukraina, uppger utredare från FN.

Utredarna har talat med över 800 personer under 16 separata resor till Ukraina och beskriver Rysslands hantering av krigsfångar som ”fasansfull”.

Utredningen slår fast att Rysslands agerande utgör brott mot både mänskliga rättigheter och krigets lagar.

Källa: https://omni.se/fn-ryssland-torterar-och-valdtar-systematiskt/a/ond3p0

Svensk ammunitionsfabrik byggs ut med EU-pengar

Vapentillverkaren Nammo som bland annat är verksam i Sverige får tillsammans med svenska staten EU-stöd för att öka sin produktion, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att Nammos fabrik i Karlskoga kommer att byggas ut.

Källa: https://omni.se/svensk-ammunitionsfabrik-byggs-ut-med-eu-pengar/a/O8Lo63

20230316

Antalet krigsskadade män i Ryssland ökar kraftigt

Antalet ryska män i åldern 31 till 59 med funktionshinder ökade med 30 procent under 2023. Det skriver den oberoende nyhetssajten Verstka, som analyserat ryska demografiska data, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

2022 var siffran 1,67 miljoner män – under 2023 ökade den med över en halv miljon. Detta beror till största delen på alla soldater som krigsskadats i Ukraina, uppger ryska demografer för Verstka.

Källa: https://omni.se/antalet-krigsskadade-man-i-ryssland-okar-kraftigt/a/bg3kJg

Expert: Ukrainas nya strategi skadar rysk ekonomi

De senaste dagarna har Ukraina utfört en rad drönarattacker mot oljeraffinaderier och oljedepåer i Ryssland. Enligt försvarsanalytikern Jörgen Elfving handlar den nya strategin sannolikt om att komma åt den ryska ekonomin.

– Om man tittar på vad som genererar de stora inkomsterna i Ryssland är det export av petroleum och gas, säger Elfving till DN.

En annat troligt syfte är att tvinga det ryska luftförsvaret att omfördela resurser för att förhindra att viktig infrastruktur tar skada, tror Elfving.

På lördagen resulterade en ukrainsk drönarattack i en brand på ett oljeraffinaderi i den ryska staden Syzran, rapporterar Reuters. 

Källa: https://omni.se/expert-ukrainas-nya-strategi-skadar-rysk-ekonomi/a/kE4MVX

20230317

Zelenskyj tackar armén efter nya drönarattacker

Ukraina fortsätter attackera rysk infrastruktur, och drönare uppges bland annat ha satt ett oljeraffinaderi i regionen Krasnodar i brand. En person ska ha dött i samband med den attacken, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ukraina har inte bekräftat attackerna, men president Volodymyr Zelenskyj tackade i ett tal på lördagskvällen för arméns nya ”långdistansförmågor”.

Källa: https://omni.se/zelenskyj-tackar-armen-efter-nya-dronarattacker/a/jl8O3o