Summering V410

20240304

FRA syns i Stockholms tunnelbana

Denna vecka tar underrättelsetjänsten FRA ett kliv ut på stan, eller snarare ner i tunnlarna. För första gången någonsin kommer de kollektivåkande Stockholmarna att mötas av budskap från FRA på perrongerna.

Läs mer: https://fra.se/nyheter/nyheter/nyhetsarkiv/news/frasynsistockholmstunnelbana.5.27dd4df418cca16de4a2fa.html

Klart för insats i Röda havet

De fyra svenska stabsofficerare som ska delta i den EU-ledda insatsen Aspides är nu på plats och redo att börja jobba. Syftet med operationen är att skydda civil sjöfart mot attacker från bland andra Huthirerebellerna.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/klart-for-insats-i-roda-havet/

Saab i mångmiljardkontrakt med Polen

Saab har i dag skrivit avtal med Polens försvarsdepartement för att leverera granatgevär Carl-Gustaf, ammunition och träningsutrustning. Kontraktet är värt 12,9 miljarder kronor och gäller från 2024 till 2027, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Källa: https://forsvarssektorn.se/article/saab-i-mangmiljardkontrakt-med-polen/

20240305

Ubåtsjakt i fokus under Marinövning Vår 24

Nästa vecka startar den trilaterala övningen Marinövning Vår 24 på västkusten. Fokus ligger på sjöfartsskydd i form av ubåtsjakt och skydd av kritisk maritim infrastruktur, i sammansatta förband och tillsammans med andra nationer. Totalt deltar ett 15-tal fartyg från Sverige, Finland och Frankrike.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/ubatsjakt-i-fokus-under-marinovning-var-24/

Nyöppning av brandövningsplats

Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Flygvapnets brandövningsplats i Halmstad har renoverats efter dagens miljökrav. Den har även anpassats för utbildning av anställd räddningspersonal och grundutbildning av värnpliktig personal.

Brandövningsplatsen har varit stängd i över ett år för olika uppgraderingar. Arbetet har gjorts i samarbete med Fortifikationsverket.

– Renoveringen av Flygvapnets brandövningsplats innebär att vi får en modern övningsanläggning enligt dagens miljökrav. Det innebär även att vi åter kan bedriva avancerad utbildning för Flygvapnets räddningspersonal och träna komplexa räddningsinsats som vid en skarp insats kan rädda liv, säger Stefan Berner, ställföreträdande chef på Luftstridsskolan.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/invigning-av-brandovningsplats/

Tyske ministern: Putin kan attackera Nato om fem år

Inom fem till åtta år kan Ryssland vara i stånd att attackera ett Nato-land. Det säger den tyske försvarsministern Boris Pistorius i en intervju med DN inför sitt besök i Sverige under tisdagen.

Källa: https://omni.se/tyske-ministern-putin-kan-attackera-nato-om-fem-ar/a/zEd89r

Ukraina: Vi har hackat ryska försvaret – kan se allt

Ukrainas militära underrättelsetjänst säger sig framgångsrikt ha hackat ryska servrar – och nu kunna ta del av ”hela strukturen” för Rysslands försvarsdepartementet. Det skriver Kyiv Post.

I ett inlägg på Telegram skriver underrättelsetjänsten att Kyiv fått tillgång till flera hemligstämplade dokument, bland annat från Rysslands vice försvarsminister Timur Ivanov. Man ska också ha fått tillgång till olika rapporter, instruktioner och beställningar som försvaret gjort.

Utan att ge någon vidare förklaring tackar underrättelsetjänsten den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu i inlägget.

”Denna Sjojgu spelade en viktig roll i framgången för cyberattacken”, skriver man följt av en emoji som skakar hand.

Källa: https://omni.se/ukraina-vi-har-hackat-ryska-forsvaret-kan-se-allt/a/RGJar8

Ukraina uppger att rysk patrullbåt har attackerats

Den ryska patrullbåten Sergej Kotov från Rysslands Svartahavsflotta har beskjutits med havsdrönare utanför ockuperade Krymhalvön, uppger en ukrainsk underrättelsekälla för Ukrainska Pravda.

Källa: https://omni.se/ukraina-uppger-att-rysk-patrullbat-har-attackerats/a/q12VJw

Tyskland: Osäker uppkoppling bakom läckan

Det var ett individuellt misstag som möjliggjorde att Ryssland fick tillgång till ett samtal mellan två högt uppsatta tyska militärer. Det säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius enligt flera medier.

Enligt honom uppstod läckan eftersom en av deltagarna använt sig av en osäker anslutning för att genomföra videosamtalet. Försvarsmaktens kommunikationssystem i sig är dock fortfarande säkra.

Källa: https://omni.se/tyskland-osaker-uppkoppling-bakom-lackan/a/eJb6ja

ICC: Arresteringsorder mot två ryska toppmilitärer

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har utfärdat arresteringsorder för två högt uppsatta ryska militärer, rapporterar AFP.

Det ska handla om en befälhavare i armén och en amiral i flottan vid namn Sergej Ivanovitj Kobylasj respektive Viktor Nikolajevitj Sokolov. De misstänks för krigsbrott i Ukraina som ska ha skett mellan oktober 2022 och mars 2023.

Krigsbrotten ska enligt ICC bestå i riktade attacker mot civila i Ukraina.

Käla: https://omni.se/icc-arresteringsorder-mot-tva-ryska-toppmilitarer/a/151XvW

20240306

Amerikanska bombflyg över centrala Stockholm och Uppsala

Foto: Gustaf Palmhierta

Onsdag 6 mars genomförde Försvarsmakten en samövning med amerikanska Bomber Task Force. Flygplanen, en B-1B Lancer och en B-52 Stratofortress eskorterade av svenska Jas 39 Gripen, passerade över stora delar av svenskt luftrum och var synliga över bland annat centrala Stockholm och Uppsala vid lunchtid.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/amerikanska-bombflyg-over-centrala-stockholm-och-uppsala/

Ukrainskt drönaranfall mot stort ryskt stålverk

Ukraina har attackerat ett av Rysslands största stålverk med två drönare, enligt ryska uppgifter. Det rapporterar Reuters.

Obekräftade bilder på ryska Telegram-kanaler visar hur rökpelare stiger från Mikhailovsky-verket i Kursk i sydvästra Ryssland.

Källa: https://omni.se/ukrainskt-dronaranfall-mot-stort-ryskt-stalverk/a/VPKkGV

20240307

Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Sverige är medlem i Nato

Torsdag den 7 mars överlämnade statsminister Ulf Kristersson Sveriges anslutningsinstrument till USA:s regering, som är så kallad depositarie för nordatlantiska fördraget. Därmed är Sverige medlem i Nato.

Källa: https://regeringen.se/

ÖB utfärdar dagorder om Sveriges anslutning till Nato

Med anledning av att Sverige nu är fullvärdig medlem i Nato har ÖB Micael Bydén utfärdat en dagorder till Försvarsmaktens soldater, sjömän, medarbetare och frivilliga.

Läs dagorden i sin helhet här (PDF): https://www.forsvarsmakten.se/contentassets/3486013cb0fd4aa6b5d507bf2a6dc6a3/ob-dagorder-2024-03-07.pdf

Gemensam operation på Nordkalotten

Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Svenska armén deltar i övning Nordic Response 24 med en brigadstridsgrupp som ingår i en finsk-svensk division under finsk ledning. Tillsammans agerar Sverige och Finland inom ramen för det sedan länge inarbetade finsk-svenska försvarssamarbetet, FISE, ett samarbete som ytterligare stärks genom det svenska inträdet i Nato.

Finland är vår viktigaste samarbetspartner och försvarssamarbetet omfattar fred, kris och krig och syftar till att skapa förutsättningar för gemensamt militärt agerande i olika scenarier.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/03/gemensam-operation-pa-nordkalotten/

MSB tar fram ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer

MSB har fått regeringens uppdrag att ta fram en ny broschyr Om krisen eller kriget kommer. MSB påbörjar uppdraget omgående och den nya broschyren förväntas nå samtliga hushåll i Sverige under hösten.

Under 2018 lanserade MSB broschyren Om krisen eller kriget kommer. Nu har regeringen fattat beslut om en ny version, bland annat mot bakgrund av det allvarliga säkerhetspolitiska läget och det stundande Natomedlemskapet. MSB påbörjar arbetet omgående och distribution förväntas ske under hösten 2024.

Källa: https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2024/mars/msb-tar-fram-ny-version-av-broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/

FMV tecknar kontrakt på amfibiebro

FMV har tecknat kontrakt med General Dynamics European Landsystems – Bridge Systems, GDELS, på ytterligare nio system av Amfibiebro 400. Det är ett system för flytande bro eller färjor, som kan användas för att upprätta förbindelser över större vattendrag eller sjöar. Det nu lagda kontraktet omfattar cirka 300 meter och den första enheten kommer att levereras till FMV under hösten.

Läs mer: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-tecknar-kontrakt-pa-amfibiebro/

Män från Indien och Nepal luras att strida för Ryssland

Unga män från Indien och Nepal har lurats till Ryssland och sedan tvingats att delta i kriget mot Ukraina på den ryska sidan, rapporterar The Guardian. Männen har i många fall gett sig av i tron att de sökt säkra jobb men sedan skickats till militära träningsläger och därefter till fronten.

Tidningen har pratat med anhöriga till flera indier som dödats i kriget. En av dem är Mohammad Afsan som i november reste till Moskva där han trodde att han skulle arbeta som säkerhetsvakt.

– Han hade ingen aning om att han skulle skickas till en krigszon, säger hans bror.

Källa: https://omni.se/man-fran-indien-och-nepal-luras-att-strida-for-ryssland/a/5BPQEW

20240308

FN-rapportör: Ryssland använder tortyr systematiskt

Ryska militären och grupper kopplade till styrkorna använder systematiskt tortyr i ockuperade områden i Ukraina. Det uppger FN:s specialrapportör för tortyr Alice Jill Edwards efter ett besök i landet i september, rapporterar AFP.

– Mängden trovärdiga anklagelser om tortyr och andra sorters grym, inhuman eller förnedrande behandling eller bestraffning (tyder på att) tortyr är en del av Rysslands krigföring, säger Edwards till FN:s människorättsråd.

Källa: https://omni.se/fn-rapportor-ryssland-anvander-tortyr-systematiskt/a/kEArVA

20240309

Försvarsministern besöker Nordic Response 24

Den norska övningen Nordic Response påbörjades den 4 mars och genomförs på mark, i luften och till havs i norra Norge, Sverige och Finland. Övningen involverar cirka 20 000 individer från 13 länder, varav Sverige bidrar med runt 4 500 soldater, officerare och civil personal.

Källa: https://forsvarssektorn.se/article/foersvarsministern-besoeker-nordic-response-24/

Polsk minister utesluter inte Natostyrkor i Ukraina

Närvaron av Natostyrkor i Ukraina är ”inte otänkbart”, enligt Polens utrikesminister Radek Sikorski. Kommentaren kommer knappt två veckor efter att landets premiärminister Donald Tusk sa att det var uteslutet att skicka trupper till Ukraina efter att Frankrikes president Emmanuel Macron först lyfte frågan, skriver AP.

Källa: https://omni.se/polsk-minister-utesluter-inte-natostyrkor-i-ukraina/a/jl6eXo

20230310

USA förberedde sig på rysk kärnvapenattack i Ukraina

Under andra halvåret 2022 bedömde USA att Ryssland övervägde att använda taktiska kärnvapen på slagfältet i Ukraina. Man höll flera möten i nationella säkerhetsrådet och uppmanade bland andra Kina och Indien att försöka tala Ryssland till rätta, rapporterar CNN.

Källa: https://omni.se/usa-forberedde-sig-pa-rysk-karnvapenattack-i-ukraina/a/RGJAex

Paasikivi om ryska bomben: ”Har lärt sig av misstag”

Att Ryssland nu satsar stort på flygbomben FAB-1500 i kriget i Ukraina visar att landet har lärt sig av sina misstag. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SvD. Ryska styrkor som tidigare förlitat sig på kvantitet har nu istället börjat lägga fokus på precision, menar han.

– På frontavsnitt har man fått bra effekt av de här bomberna, de skiljer sig kraftigt från vanligt raketartilleri, säger Paasikivi.

Genom att bygga in styrsystem och glidflygsanordning i bomber från sovjettiden har Ryssland lyckats decimerat det ukrainska försvaret, skriver CNN. Bomben FAB-1500 lämnar efter sig kratrar på 15 meter och kan fällas utom räckhåll för ukrainskt luftvärn.

Källa: https://omni.se/paasikivi-om-ryska-bomben-har-lart-sig-av-misstag/a/zEdomw