Summering V407

20240212

Russian kamikaze drone crashes in Moldova

Photo by the Moldovan Border Police

On Sunday, February 11th, remains of a one-way-attack unmanned aerial vehicle, known popularly as a “kamikaze drone,” were found near the town of Etulia, located on the southern border of Moldova near Ukraine.

According to assessments by the Moldovan Border Police, the wreckage was identified as belonging to a Russian-made prop-powered Shahed-136 drone.

Upon the arrival of law enforcement at the site of the drone’s discovery, stringent security measures were implemented. Authorities emphasized that the remnants of the combat UAV posed no immediate threat to civilians.”

Källa: https://defence-blog.com/russian-kamikaze-drone-crashes-in-moldova/

20240213

Samverkan för fred

För lite mindre än ett år sedan presenterade regeringen ett strategiskt samarbete mellan Sverige och Storbritannien till stöd för Ukraina. Samarbetet stärktes ytterligare när den brittiska premiärministern senare samma år skrev under ett strategiskt partnerskap med Sverige.

En del av det strategiskt viktiga partnerskapet omfattar säkerhet och försvar. Samarbetet mellan länderna innebär bland annat att Sverige säljer 14 Archerpjäser till Storbritannien vilket i sin tur har möjliggjort donation av artillerisystem AS 90 från just Storbritannien till Ukraina.

– Allt förändrades den 24 februari 2022, det är uppenbart. Vi har nu ett helt annat säkerhetsläge i Europa. Vi måste samarbeta allt tätare med varandra så att Ukraina i slutändan kan försvara sig och att Ryssland inte vinner kriget, sa Judith Gough, Storbritanniens ambassadör i Sverige i samband med ett besök i Boden.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/samverkan-for-fred/

20240214

Källor: Ryssland vill ha kärnvapen i rymden

Det amerikanska larmet om säkerhetshot som kom på onsdagen handlar om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden, uppger två källor med insyn för ABC News.

Det uppges inte handla om att avfyra kärnvapen mot jorden, utan om att använda dem i rymden – till exempel mot satelliter.

Uppgifterna kommer efter att Mike Turner, ordförande i representanthusets underrättelsekommitté, slagit larm om ett ”mycket allvarligt hot” mot USA:s nationella säkerhet.

Källa: https://omni.se/kallor-ryssland-vill-ha-karnvapen-i-rymden/a/xgK3En

FMV påbörjar ny utvecklingsfas av flygvapnets ledningsstödssystem

Just nu pågår ett arbete inom FMV med planeringen av nästa utvecklingsfas av flygvapnets ledningsstödsystem Taktil H, där systemet bland annat kommer att få ytterligare funktioner. 

– Vi kommer också att ta fram gränssnitt mot andra IT-system och Federate Mission Network, FMN. Det kan beskrivas som ett Nato-internet som gör att alla natoländer kan kommunicera med varandra inom kontrollerade och säkra former, säger Eric Lästh, projektledare FMV verksamhetsområde ledningssystem, radar och telekrig.

Källa: https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-paborjar-ny-utvecklingsfas-av-flygvapnets-ledningsstodssystem/

20240215

Beredskapssjukhus behövs för att vårda Natosoldater

Som Natomedlem kommer Sverige att behöva beredskapssjukhus för att kunna stötta upp om det blir strider i Finland och Baltikum. Det slår Försvarsberedningen fast, rapporterar Ekot.

På sikt ska alla regioner ha sjukhus som snabbt kan ställa om för att vårda många civila och soldater, men i första hand behövs beredskapssjukhus i norra och östra Sverige, enligt ledamoten Anna Starbrink (L).

Källa: https://omni.se/beredskapssjukhus-behovs-for-att-varda-natosoldater/a/0QP43E

Den inte så självklara folkrätten

I och med Rysslands angrepp på Ukraina, och med den alla upptäckta övergrepp mot civilbefolkning och brott mot krigets lagar har folkrätten som ämne fått ta plats i rampljuset. Den 10 februari publicerade Dagens Nyheter en debattartikel av Försvarsmaktens företrädare för folkrätt. Artikeln hade fått en klickvänlig (dvs provocerande) rubrik som löd: “Visst kommer även svenska soldater att begå krigsbrott”. Rubriken i sig var tillräcklig antagligen för att få det militära kollektivet att snabbt ta avstånd och med handen på hjärtat förklara att de minsann inte alls kände igen sig i bilden eller ens hört någon som skulle yttrat något folkrättsvidrigt. Så även den nu ökände utbildningschefen för Försvarsmakten, generalmajor Cherinet, kände sig tvungen att formulera en respons. Vi är helt enkelt inte Ryssland kan stora delar av responsen sammanfattas till.

Läs mer: https://www.taktisk.se/2024/02/15/den-inte-sa-sjalvklara-folkratten/

20240216

USA: 315 000 ryssar dödade eller skadade i kriget

Runt 315 000 ryska soldater har hittills dödats eller skadats i kriget i Ukraina. Det uppger en anonym, högt uppsatt amerikansk försvarskälla i en lägesrapport för pressen, skriver Reuters.

USA uppskattar att krigsinsatsen hittills kostat Ryssland motsvarande över 2 200 miljarder kronor, tillade källan.

Källa: https://omni.se/usa-315-000-ryssar-dodade-eller-skadade-i-kriget/a/dw6Jrw

20240217

Drönarförsvar blir allt viktigare för Sverige

Ryssland och Ukraina rustar upp med tusentals drönare varje månad. Den blixtsnabba teknikutvecklingen innebär en ny hotbild mot Sverige – som måste tänka nytt för att stå redo.

Ett smörgåsbord av olika drönartyper står uppdukat i snön vid Kaknästornet i Stockholm. Samtliga skulle kunna utgöra ett hot mot Sverige – och de bär på en rad olika egenskaper.

Det här är några av farkosterna som Försvarsmakten genomför övningar med och mot. En av myndighetens drönarspecialister visar deras färdigheter och funktioner.

Den största, en vingdrönare, har ett rymligt fack som kan fyllas med styrmekanik och valfri last. En av de mindre är kopplad till ett par stora, svarta glasögon. Drönaren direktöverför bilder till personen som styr vilket gör det möjligt att precisionsstyra farkosten mot en önskad måltavla.

På kort tid har drönarna blivit ett vitalt verktyg i olika konflikthärdar. I Ukraina har de revolutionerat krigföringen.

Läs mer: https://www.svd.se/a/Kndzk7/sveriges-forsvar-satsar-pa-dronare-for-att-mota-ryska-hotet

Tysk vapenjätte ska tillverka ammunition i Ukraina

Den tyska vapentillverkaren Rheinmetall ska öppna en ny fabrik för artilleriammunition i Ukraina tillsammans med en lokal partner, rapporterar Bloomberg.

Rheinmetall kommer att äga 51 procent av det så kallade joint venture-bolaget, som ska producera ett sexsiffrigt antal kulor per år.

Källa: https://omni.se/tysk-vapenjatte-ska-tillverka-ammunition-i-ukraina/a/0QPLM2

20240218

Soldatpodden

Vintersol fortsätter med oförminskad kraft

Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Vintersol omfattar omkring 2 000 deltagare från Revingehed i Skåne till Boden i norr. Under veckan har de deltagande förbanden fortsatt utveckla sin förmåga att verka i subarktisk miljö för att vara så väl förberedda som möjligt inför den stora övningen Nordic Response som inleds i början av mars.

– Vinterutbildning handlar om allt från enskild soldats förmåga att hantera kyla och snö till hela förbands förmåga att lösa uppgifter med fordon och vapensystem under extrema väderförhållanden. Efter övningen ska våra soldater vara så tränade att de kan lösa sina uppgifter i finska Lappland och norska Finnmarken under övningen Nordic Response, säger överste Gustaf Dufberg, chef för Norrbottensbrigaden.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/vintersol-fortsatter-med-oforminskad-kraft/

Uppgifter: Ukraina har skjutit ner ryskt flygplan

Ukraina har skjutit ner ett ryskt attackflygplan av typen Su-34, säger flygvapenchefen Mykola Olesjtjuk, enligt Reuters.

”Jag vill tacka flygvapnet för deras framgångsrika arbete! Ha en bra dag allihopa!”, skriver Olesjtjuk på Telegram.

Ukraina säger sig också ha skjutit ner tolv drönare och en kryssningsrobot under natten. Uppgifterna har ännu inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Källa: https://omni.se/uppgifter-ukraina-har-skjutit-ner-ryskt-flygplan/a/kE2QOQ

Ukraina: ”Situationen stabiliserad” – ryskt anfall har slagits tillbaka

Ukrainas militär uppger att situationen runt omkring Avdijivka har stabiliserats, skriver Reuters. Det efter att ukrainska trupper övergett staden i helgen.

Efter den ukrainska reträtten ska ryska styrkor ha inlett ett nytt anfall i området kring Zaporizjzja längre söderut, något som dock slagits tillbaka. 18 pansarfordon, inklusive tre stridsvagnar, ska ha förstörts enligt Ukraina.

Källa: https://omni.se/ukraina-situationen-stabiliserad-ryskt-anfall-har-slagits-tillbaka/a/EQOzWG