Summering V406

20240205

Tourniquet

Lite tips och information angående hur man använder tourniquet.

20240206

Kyiv: Ryskt spionnätverk sprängt – ukrainare försåg FSB med hemlig information

Fem tidigare och nuvarande anställda vid den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har gripits misstänkta för spioneri, rapporterar Kyiv Independent. De gripna personerna anklagas för att ha försett Rysslands säkerhetstjänst FSB med hemlig information i utbyte mot pengar. SBU beskriver nätverket som ”kraftfullt”.

Källa: https://omni.se/kyiv-ryskt-spionnatverk-sprangt-ukrainare-forsag-fsb-med-hemlig-information/a/Ll2Lg4

Expert: Svensk vapeninfo kan ha läckt till Ryssland

Information om svenska vapenleveranser till Ukraina kan ha hamnat i ryska händer. Det säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, till Ekot efter avslöjandet om spionnätverket.

De uppgifter som finns tyder på att information om införsel av vapen från andra länder har läckt, säger han.

– Det är dessutom ganska potenta vapensystem som Ukraina får.

Läckorna riskerar att leda till att utländska vapen inte når fram till fronten, vilket påverkar Ukrainas försvarsförmåga, tillägger Holmlund.

Källa: https://omni.se/expert-svensk-vapeninfo-kan-ha-lackt-till-ryssland/a/veaGGX

20240207

Ryskt robotangrepp mot flera ukrainska städer – tre döda

Ryssland genomförde under onsdagsmorgonen ännu en storskalig robotattack mot flera ukrainska städer. Explosioner hördes i huvudstaden Kyiv, Lviv, Mykolajiv och Charkiv, rapporterar Kyiv Independent.

President Volodymyr Zelenskyj säger att två personer har dödats och fler än tio personer har skadats i Kyiv. En person har dött i Mykolajiv.

Attackerna inleddes vid 05.00 svensk tid och pågick i flera timmar. Totalt ska Ryssland ha avfyrat 64 robotar och drönare mot ukrainska mål. Ukrainas luftförsvar lyckades skjuta ner 44 av dem.

Källa: https://omni.se/ryskt-robotangrepp-mot-flera-ukrainska-stader-tre-doda/a/XbKO4g

RPAS till Hemvärnet

Foto: Försvarsmakten

Försvarets Materielverk har på uppdrag av Försvarsmakten anskaffat RPAS till Hemvärnets krigsförband. RPAS införs i Hemvärnet för att inledningsvis utveckla metoder och taktik på lägre förbandsnivå som pluton och grupp. Systemet ska stödja hemvärnsförbanden vid lösande av uppgifter som skydd, bevakning, försvar och ytövervakning.

RPAS står för Remotely Piloted Aircraft System, på svenska benämnt fjärrstyrda flygfarkostsystem. Andra vanligt förekommande benämningar inom området är UAV, Unmanned Aerial Vehicle och UAS, Unmanned Aerial Systems.

RPAS ger förbanden förmåga till underrättelser i nära realtid genom att kunna se vad som döljer sig bortom exempelvis en kulle eller en skogsridå. Underrättelserna utgör sedan en del av det beslutsunderlag som chefer på olika nivåer behöver för att fatta lämpliga beslut för att lösa sina uppgifter.

Det system som nu levereras till Hemvärnet benämns UAV 06 A och ingår i systemet UAV 06 SKATAN.

– Att hemvärnet nu är först ut med bred användning av fjärrstyrda flygfarkoster ligger helt rätt i tiden. Dessa system ökar förbandens förmåga att lösa sina uppgifter i både dagsljus och mörker, säger överstelöjtnant Jan-Åke Andersson, chef vid Rikshemvärnsstabens stödavdelning.

UAV 06 A är av typen Parrot ANAFI USA GOV och innehåller en flygfarkost av quadrocoptermodell, en flygfarkost som drivs av fyra rotorer, samt en handkontroll med bildskärm för styrning av drönaren. I systemet ingår även batterier och laddare.

Flygfarkosten är försedd med optisk kamera med 1-32x zoom och IR-kamera med upplösningen 320×256 pixlar. Flygfarkosten kan programmeras att flyga en förutbestämd rutt utan att operatören behöver styra den med handkontrollen. Flygfarkost och handkontroll använder GPS-signal för navigering men kan användas utan GPS-signal.

Under sommaren 2024 levereras även ett bärsystem för att kunna bära med sig drönare med tillbehör vid förflyttning i fältmiljö.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/rpas-till-hemvarnet/

20240208

Armén vässar vinterförmågan inför storövningar

Vinterns övningsserie står för dörren och flera av arméns förband har befunnit sig i Norrbotten och vässat sin vinterförmåga inför övningarna Vintersol och Nordic Response.
– Sverige bygger säkerhet på Nordkalotten tillsammans med andra nationer, därför är det viktigt att vi också övar tillsammans, säger överstelöjtnant Erik Preutz, övningsledare Vintersol.

För att öka Försvarsmaktens militära förmåga deltar svenska förband i den norska nationella övningen Nordic Response 24 som är en integrerad del av Nato-övningsserien Steadfast Defender. Syftet med övningen är att tillsammans med Norge, Finland och Danmark öva försvaret av Norden samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato.

VÄL FÖRBEREDDA

Förberedelserna inför arméns deltagande i Vintersol 2024 i Boden och Nordic Response 2024 i Norge och Finland har pågått under en längre tid i Norrbotten. Flera av arméns förband förlagda i södra Sverige har sedan slutet av januari befunnit sig i länet för att utveckla sin vinterförmåga inför vinterns övningsserie som inleds med generalrepetitionen Vintersol.

– Det viktigaste med årets Vintersol är att förbereda de svenska förband som ska delta i Nordic Response på ett så bra sätt som möjligt. Det gäller inte att bara överleva i subarktisk miljö; utan man ska också kunna verka tillsammans, säger överstelöjtnant Erik Preutz, övningsledare Vintersol.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/armen-vassar-vinterformagan-infor-storovningar/

Regeringen vill att Sverige deltar i insats i Röda havet

Regeringen vill att Sverige deltar i EU:s och USA:s insatser mot Huthimilisen i Röda havet, rapporterar Ekot.

– Huvuduppgiften är att skydda den civila sjöfarten, säger utrikesminister Tobias Billström (M), till radion.

Billström ska ha informerat riksdagen. Något formellt beslut har ännu inte fattats.

Källa: https://omni.se/regeringen-vill-att-sverige-deltar-i-insats-i-roda-havet/a/Q7GAb4

Försvarsmakten om insats i Röda havet: ”Uteslutet”

Försvaret har inte fått ta del av regeringens planer på att låta Sverige delta i insatser i Röda havet, uppger flera personer inom myndigheten för SvD.

Inte heller har man några fartyg som är lämpade för att delta i en sådan insats. Marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson säger till tidningen att det inte är möjligt att skicka några svenska fartyg av säkerhetsskäl.

Källa: https://omni.se/forsvarsmakten-om-insats-i-roda-havet-uteslutet/a/Ll2Oex

20240209

Överstelöjtnant Wandt har återvänt till jorden

Efter att ha tillbringat 22 dagar i rymden har den svenske astronauten överstelöjtnant Marcus Wandt och hans kollegor återvänt till jorden. Landningen skedde klockan 14.30 svensk tid i havet utanför Floridas kust. Hela landningen streamades live på SpaceX:s hemsida.

Källa: https://forsvarssektorn.se/article/oeversteloejtnant-wandt-har-atervaent-till-jorden/

HvSS – Hemvärnets Stridsskola

20240210

Sju döda efter attacker i Charkiv – bebis bland offren

Sju människor under natten har dödats i ryska drönarattacker mot staden Charkiv i östra Ukraina. Det uppger regionens guvernör Oleh Synehubov på Telegram, rapporterar TT.

”Tyvärr har dödssiffran från ockupanternas attacker mot Charkiv stigit till sju. Bland dem finns tre barn: 7, 4 och en bebis på ungefär sex månader”.

Källa: https://omni.se/sju-doda-efter-attacker-i-charkiv-bebis-bland-offren/a/eJ9pVa

Marinchefen: Ryssland inte skälet till korvettbeslutet

Det mest avgörande skälet till att Försvarsmaktens Visbykorvetter inte skickas till Röda havet är att fartygen saknar luftvärnsrobotar, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson till Expressen.

De har förmåga att försvara sig själva, men inte andra fartyg eller ett stort område, säger han. Att Ryssland har närvaro i Östersjön uppges inte vara huvudorsaken till beslutet.

Källa: https://omni.se/marinchefen-ryssland-inte-skalet-till-korvettbeslutet/a/gEbM10

Rapport: Flygbasattack ett hårt slag för Ryssland

Den ukrainska attacken mot en rysk flygbas på den annekterade Krymhalvön i slutet av januari resulterade i att en anläggning för radarkontroll förstördes. Det skriver det brittiska förvarsdepartementet i en analys på X.

Detta har med största sannolik försvårat Rysslands förmåga att samordna flygaktivitet över Svarta havet, enligt departementet. Det är också ”nästan helt säkert” att både ryska piloter och markstyrkor lider av krigströtthet efter de ukrainska attackerna.

Källa: https://omni.se/rapport-flygbasattack-ett-hart-slag-for-ryssland/a/gEbMR1

Natochefen: Förbered er på årtionde av konfrontation

Nato bör förbereda sig på möjligheten att stå inför en decennielång konfrontation med Ryssland. Det säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg enligt tyska Welt.

–  Om Putin vinner i Ukraina finns det ingen garanti för att den ryska aggressionen inte sprider sig till andra länder, säger han.

Källa: https://omni.se/t/ryska-invasionen/dae22163-5e5e-4c76-97e3-6bdfb5fd99d3

Paasikivi om transparenta striderna: ”Blir upptäckt så fort man rör sig”

Fler ukrainska soldater dödas som en följd av bristande stöd från väst. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi i SR:s P1 Morgon.

Han konstaterar att endast 0,01 procent av Ukrainas territorium bytt ägare det senaste året men att totalt tiotusentals soldater från båda sidor har dödats under de senaste månadernas strider.

– Drönarna gör att stridsfältet blir transparent. Det finns igenstans att gömma sig. Så fort man rör på sig blir man upptäckt, så fort man blir upptäckt så blir man bekämpad. Det gör det svårare att nå ett genombrott, säger Paasikivi.

Källa: https://omni.se/paasikivi-om-transparenta-striderna-blir-upptackt-sa-fort-man-ror-sig/a/pQ3ydw

Rekylpodden

Inhämtning, cyberattacker, påverkansoperation och sabotage pågår här och nu. Fientliga stater ökar sina insatser för att uppnå strategiska mål över tid. I studion med Jon Svärdhagen har vi äran att ha med Johan Wiktorin, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, vd för INTIL Group och en lång militär karriär som officer, bland annat för Militärpolisen och MUST.

Vi dyker in i de hotvektorer som riktas mot Sverige, hur viktig Östersjön och Arktis är, vad Rysslands krigsekonomi innebär, vad händer om Ukraina faller och varför det är bråttom att rusta upp, inte minst civilförsvaret.

Här hittar du Johan: Twitter/X @forsvarsakerhet

20240211

Danmark varnar för attack på Nato inom några år

Ryssland kommer inom bara tre till fem år ha kapacitet att attackera Nato, säger Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen till Jyllands-Posten.

Lund Poulsen talade med tidningen i fredags och varnade då för att Rysslands omställning till en krigsekonomi gör att det finns skäl till ”genuin oro”. Varningen om Rysslands kapacitet bygger på en uppdaterad bedömning av landets förmåga.

– Det kan inte uteslutas att Ryssland inom tre till fem år kommer att testa Natos solidaritet och artikel fem i fördraget.

Källa: https://omni.se/danmark-varnar-for-attack-pa-nato-inom-nagra-ar/a/l36qbA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *