Summering V405

20240128

Three US troops killed in drone attack in Jordan, more than 30 injured

Three US Army soldiers were killed and more than 30 service members were injured in a drone attack overnight on a small US outpost in Jordan, US officials told CNN, marking the first time US troops have been killed by enemy fire in the Middle East since the beginning of the Gaza war.

“We shall respond,” President Joe Biden said while speaking in South Carolina on Sunday.

The killing of three Americans at Tower 22 in Jordan near the border with Syria is a significant escalation of an already-precarious situation in the Middle East. Officials said the drone was fired by Iran-backed militants and appeared to come from Syria. It is still being determined which militia group specifically is responsible.

Källa: https://edition.cnn.com/2024/01/28/politics/us-troops-drone-attack-jordan/index.html

20240129

Ukraina: 50 ryska attacker på sydfronten varje dag

De ryska styrkorna intensifierar sina attacker allt mer längs stora delar av fronten i försöken att ta mark, säger flera ukrainska militära talespersoner enligt CNN.

I nordost rasar strider i gränsområdet mellan regionerna Charkiv och Luhansk. Ukrainarna har tvingats dra sig tillbaka från byn Krochmalne och inta defensiva positioner efter tung rysk artilleribeskjutning, säger en talesperson för markstyrkorna.

Källa: https://omni.se/ukraina-50-ryska-attacker-pa-sydfronten-varje-dag/a/pQzw0o

13.Säkerhetsbataljons roll i rikets försvar

Överstelöjtnant Oscar Ljungmark, bataljonchef vid 13.Säkerhetsbataljon Foto: 13.Säkerhetsbataljon

Oscar Ljungmark är överstelöjtnant och bataljonchef vid 13.Säkerhetsbataljon. I FSN Perspektiv berättar han att bataljonen leder en sammansatt stridsgrupp, ISR SG, som i huvudsak genomför nationella säkerhetsoperationer. Dessa har på senare tid inkluderat oskadliggörande av en drönare över HMS Queen Elizabeth under fartygets besök i Göteborg, den händelse generallöjtnant Carl-Johan Edström, chef Operationsledningen, nyligen gick ut med. 

Läs mer på: https://forsvarssektorn.se/article/sakbat-fsn-1/

Maskinell minröjning ökar säkerhet och effekt i Ukraina

Djupminröjningsmaskin 1 är ett beprövat minröjningssystem som med framgång röjt minor ibland annat Bosnien. Foto: Försvarsmakten

Regeringen fattade i början av 2023 beslut om att skänka ytterligare försvarsmateriel till Ukraina. Ett av de system som ingick i uppdraget var djupminröjningsmaskin 1.

STORT ENGAGEMANG HOS ELEVERNA 

Eleverna har under utbildningen lärt sig att hantera det kompletta systemet. De har uppvisat en hög vilja att lära sig och behärskar nu DMR-systemet trots utmaningar i form av högt tempo, språkförbistringar och skillnader i utbildningsmetodik.

– Eleverna kom hit med skiftande förkunskap och även om det rådde utmaningar med bland annat språket har de uppvisat hög förmåga i att hantera och använda systemet. De kommer göra skillnad i Ukraina, berättar en av instruktörerna vid utbildningen.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/maskinell-minrojning-okar-sakerhet-och-effekt-i-ukraina/

20240131

Utredningen om dödsolyckan på Kebnekaise klar

Statens haverikommission, SHK, har nu offentliggjort sin slutrapport rörande olyckan på Kebnekaise den 21 februari 2023 där en soldat anställd vid Norrlands dragonregemente omkom. Slutrapporten visar på brister i utbildningen kring risker med hängdrivor.

Läs mer: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/utredningen-om-dodsolyckan-pa-kebnekaise-klar/

Ukraina: Vi har attackerat flygbas på Krymhalvön

Ukrainas armé uppger att man genomfört en attack mot en flygbas på den annekterade Krymhalvön, uppger en befälhavare i flygvapnet enligt flera medier.

Sky News skriver att befälhavaren publicerat en video som visar flera explosioner och rök som stiger mot himlen. Samtidigt hävdar Ryssland att man skjutit ner totalt 20 ukrainska robotar över Krym och Svarta havet.

Enligt den ukrainska versionen har flygfältet träffats, och enligt den ryska har splitter fallit ner i närheten av basen, men utan att skada några flygplan.

Källa: https://omni.se/ukraina-vi-har-attackerat-flygbas-pa-krymhalvon/a/76W5Qw

20240201

PRESSMEDDELANDE från RIKSHEMVÄRNSSTABEN

Ny eldhandvapenfamilj: Hemvärnets prioritering kring val av kaliber

När det kommer till anskaffning och utvecklingen av Försvarsmaktens nya eldhandvapen samarbetar Hemvärnet med övriga försvarsgrenar och stridskrafter. Hemvärnet är en del i införandegruppen där ett gemensamt arbete görs kring anskaffning och utbildning kring införandet av nya eldhandvapen.

Utöver arbetet i införandegruppen har rikshemvärnschefen fattat ett beslut kopplat till Hemvärnets inriktning och behov i valet av kaliber:

· Huvuddelen av Hemvärnets beväpning kommer utgöras av vapen i kaliber 5,56.

· Beroende på befattning kommer hemvärnssoldaten vara beväpnad med Automatkarbin 24 i kaliber 5,56, i olika konfigurationer alternativt SkarpSkytteGevär 26 (SSG26) i kaliber 7,62.

· Beslutet i kalibervalet grundar sig på de behov och förutsättningar som råder för Hemvärnet. Både kopplat till lösande av uppgifter, så väl som utbildning och infrastruktur.

Införandet och övergången till ett nytt eldhandvapensystem är något som kommer pågå under flera år. Det kommer därför under överskådlig tid finnas flera system i bruk parallellt med varandra och vid utfasningen av äldre vapen kommer stora delar finnas kvar i våra krigsförråd som en resurs för framtiden.

Källa: https://www.facebook.com/100063530895365/posts/pfbid0YvQnfgFfyLCfoH464o9ptetV6cm7JyauGJEDTLEevYLroBuQNWHhwkdNhsKFD8uZl/?app=fbl

Wagnerenheter inordnas i Rysslands nationalgarde

Tre före detta Wagnerenheter har upptagits i det ryska nationalgardet, känt som Rosgvardija. Det skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesrapport.

De ska ingå i en ny slags frivilligenheter inom nationalgardets organisation och sannolikt ska de nya volontärerna placeras i Ukraina eller Afrika, med sex- eller niomånaderskontrakt.

Källa: https://omni.se/wagnerenheter-inordnas-i-rysslands-nationalgarde/a/69L9AQ

Ukraina uppger att ryskt stridsfartyg har sänkts

Det ryska stridsfartyget Ivanovets förstördes under natten till tisdagen, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Uppgifterna har publicerats av Ukrainska Pravda och Financial Times Ukrainakorrespondent Christopher Miller.

Attacken uppges ha utförts med havsdrönare utanför ockuperade Krymhalvön. Värdet på skeppet beräknas enligt Ukraina vara 60–70 miljoner dollar.

Enligt Ukraina sjönk fartyget. Ryssland har inte kommenterat uppgifterna.

Källa: https://omni.se/ukraina-uppger-att-ryskt-stridsfartyg-har-sankts/a/zEaAG9

20240202

Termiskt sikte/bildförstärkare

Foto: Johanna Granander/Försvarsmakten

I veckan har HvSS genomfört införandeutbildning på IRV22/22LR (termiskt sikte) och Bildförstärkare MONO22 där utbildningsbefäl från samtliga militärregioner (MR). Utbildningen genomfördes i samarbete med Markstridsskolan (MSS).

Deltagarna fick under veckan lära sig att använda bildförstärkaren under förflyttning och observation. De övade även på att använda IRV som handhållet instrument för observation. Sensorerna kommer framöver att tilldelas på stor bredd bland hemvärnsförbanden.

Kursen var först ut i år bland de införandeutbildningar som genomförs på den nya materiel som tilldelas Hemvärnet framöver. Syftet med utbildningen var att ge hemvärnet ett tillskott på instruktörer som i sin tur kommer kunna utbilda personal brett ute hos MR-grupper.

— De nya sensorerna kommer markant att öka förbandens förmåga att upptäcka samt klassificera en fiende dygnet runt, säger Per Sedin, kurschef för införandeutbildningen.

Källa/fler bilder: https://www.instagram.com/p/C2143NZNIXA/?igsh=ZDE1MWVjZGVmZQ%3D%3D&img_index=1

Putin: Ukrainas regioner ska bli del av Ryssland till 2030

De ukrainska regioner som ockuperas av Ryssland ska vara fullt integrerade med Ryssland senast 2030, sa Vladimir Putin i ett tal i onsdags. Enligt Putin ska det ske genom utveckling i vissa ”nyckelområden”, rapporterar Kyiv Independent.

Källa: https://omni.se/putin-ukrainas-regioner-ska-bli-del-av-ryssland-till-2030/a/2BQVzR

70 000 kängor till Försvarsmakten

Försvarsmakten får en ny marschkänga som är en tillfällig ersättare för känga M/90. Den påminner i stora drag om känga M/90, men har en mer tålig sula. Den förväntas levereras till sommaren 2024 och leveranserna ska täcka Försvarsmaktens behov framöver.

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/nya-kangor-till-forsvarsmakten/

Stärkt mörkerförmåga

Kombinationen av bildförstärkare och termiska sikten ger en hög total förmåga till upptäckt, igenkänning och identifiering i många olika siktförhållanden där det vanliga ögat är otillräckligt. På bilden: IRV22
Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten har mottagit ett stort antal moderna högpresterande bildförstärkare och termiska sikten avsedda för soldater på marken inom armén och Hemvärnet.

Bildförstärkare har låg strömförbrukning och möjliggör både förflyttning, observation och verkan i mörker under lång tid. Som namnet antyder förstärker bildförstärkarna det befintliga mån- och stjärnljus som oftast finns uppe i atmosfären även under mörka förhållanden. De är en förutsättning för mörkerstridsförmågan, speciellt för soldater på marken under vinterhalvåret.

Termiska IRV-sikten (IRV – Infra Red Vision) skapar bilder digitalt baserat på infraröd värmestrålning i stället för ljus i det synliga våglängdsområdet och kan användas dygnet runt. De levereras i två varianter, IRV22 respektive IRV22LR (Long range).

Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/02/starkt-morkerformaga/

20240203

Ny brand i ryskt raffinaderi efter trolig drönarattack

En brand bröt ut vid ett oljeraffinaderi i regionen Volgograd i södra Ryssland under natten (till lördag), skriver ukrainska medier.

Enligt Ukrinform startade branden troligtvis av en drönarattack, vilket även regionens ryske guvernör Andrej Botjarov hävdar. Han säger att en drönare upptäcktes och utlöste en brand efter att den skjutits ner, skriver Kyiv Independent.

Källa: https://omni.se/ny-brand-i-ryskt-raffinaderi-efter-trolig-dronarattack/a/8JnE7d

20240204

Satellite images show destroyed Russian base in Crimea

Foto: https://defence-blog.com/wp-content/uploads/2024/02/photo_5327888595928864635_y.jpg

New satellite imagery offers clear looks at the aftermath of an attack on Belbek Airport in the temporarily occupied region of Crimea.

The strike, reportedly carried out by Ukrainian Defense Forces, targeted a strategically important site in the Crimean Peninsula, which Russia illegally annexed from Ukraine in 2014.

Källa: https://defence-blog.com/satellite-images-show-destroyed-russian-base-in-crimea/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *