Summering V401

Informationen presenteras i kronologisk ordning, utan värdering eller djupare analys. 

20231227

Ryssland

Russia Enhances Military Presence Along Finland & Norway Borders with 2S35 Howitzers Deployment

In a significant move signaling its intent to strengthen military capabilities along its western borders, Russia has announced plans to increase its military presence in the Northern Military District, an area bordering Finland and Norway. The reinforcement includes the deployment of the 2S35Koalitsiya-SV, a new generation of advanced self-propelled tracked howitzers.

Källa: https://armyrecognition.com/defense_news_december_2023_global_security_army_industry/russia_enhances_military_presence_along_finland_norway_borders_with_2s35_howitzer_deployment.html

20240101

Hemvärnspodden

I premiäravsnittet får du bland annat lära känna Edith och Fredrik, får tips om hur man håller humöret uppe på sina soldater i fält och vikten av att byta svettiga kläder i kallt väder.

Källa: https://open.spotify.com/episode/1imxjO1Ghfh8DhiWHPtdiA?si=4YOk3_-dTn2VmrQM7tKeKA

Ukraina

”Minst en person dödades i samband med en rysk drönarattack mot hamnstaden Odesa i västra Ukraina. Regionens guvernör säger att de ryska drönarna sköts ned, men att fallande föremål ledde till skador på både människor och byggnader.”
Källa: https://omni.se/fem-doda-i-nyarsattacker-mot-donetsk-och-odesa/a/WRV4ng

”I sitt nyårstal riktade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en skarp varning till Ryssland, rapporterar AFP.
– Nästa år kommer fienden få känna på den inhemska produktionens vrede.”

Källa: https://omni.se/zelenskyj-nasta-ar-ska-ni-fa-kanna-pa-den-inhemska-produktionens-vrede/a/2BWMxq

20240102

Ukraina

Ryssland genomförde under tisdagsmorgonen ett massivt luftanfall mot Ukrainas två största städer, Kyiv och Charkiv. Flera kraftiga explosioner hördes över huvudstaden och enligt stadens borgmästare Vitalij Klytjo skadades minst tio personer.

Ukrainas statliga energiföretag Ukrenergo uppger att 250 000 invånare i Kyiv saknar ström efter anfallet.

Källa: https://omni.se/over-250-000-utan-strom-efter-massivt-ryskt-anfall/a/GMd1gm

Ryssland

Center som hyllar den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har upprättas i flera ryska städer sedan invasionen av Ukraina inleddes, skriver The Telegraph.
– De säger att de slåss mot nazister i Ukraina, det stora fosterländska kriget 2.0 så att säga. Så att Stalin lyfts fram som mannen som besegrade nazismen passar regimen, säger Stephen Hall, docent i rysk politik vid Bath University.
Samtidigt rivs och förstörs monument och minnesplatser som hedrat de många miljoner människor som dog i ryska arbetsläger under Stalins styre.

Källa: https://omni.se/putin-bygger-stalin-center-for-att-oka-stodet-for-kriget/a/rlQLdR

20240103

Försvarsmakten

“Snabba förändringar kräver beslutsamhet och prioriteringar”
Säkerhetsläget i Europa och världen präglas av en mörk utveckling. Inget talar för att det kommer vända under 2024. Försvarsmakten har anpassat sig till förändringarna och har under hösten 2023 lämnat sina rekommendationer för det nya försvarsbeslut som väntas i slutet av året.
– Vi har behövt prioritera beredskapsanpassningar, operationer, planeringen inför
Natomedlemskapet och inte minst stödet till Ukraina. Men allt detta har också bidragit till en ökad förmåga inom flera områden och jag upplever en stor förståelse för våra avvägningar från politiken, säger överbefälhavare Micael Bydén.
Källa: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2024/01/snabba-forandringar-kraver-beslutsamhet-och-prioriteringar/

Ukraina

Storbritannien: Nytt ryskt fokus – går till attack mot Ukrainas försvarsindustri

De senaste ryska långdistansattackerna mot Ukraina har varit riktade mot försvarsindustriella mål, skriver det brittiska försvarsdepartementet på X i en uppdatering om kriget. Upplägget skiljer sig markant från förra vintern. Då prioriterade Ryssland att angripa energiinfrastruktur.
Storbritannien bedömer att det här kan vara en, åtminstone tillfällig, förändring för den ryska militären.

Källa: https://omni.se/storbritannien-nytt-ryskt-fokus-gar-till-attack-mot-ukrainas-forsvarsindustri/a/JQ0xVj

Ryssland

I en tråd på X (tidigare Twitter) skriver Institute for the Study of War om att Putin identifierar väst som fiende och att Ryssland kämpar i Ukraina för att bekämpa väst. Hela tråden finns samlad på sida, se källa nedan.

“NEW: Russian President Vladimir Putin identified the West as Russia’s “enemy” and implied that Russia is fighting in Ukraine in order to defeat the West.”

Källa: https://threadreaderapp.com/thread/1742374598656569468.html

20240104

Snökaos i Skåne

Bandvagnar från Södra Skånska Bataljonen bistår vid evakuering på E22. Kraftigt snöfall och blixthalka har under dagen (2024-01-03) orsakat kraftiga trafikstörningar på många håll runt om i södra Sverige.
På väg E22 mellan Höör och Kristianstad sitter nu på kvällen uppemot 1000 fordon fast i snökaoset, även polisfordon och ambulanser. Många har fått sitta i sina fordon hela dagen.

Källa och foto: https://www.instagram.com/461.insatskompani/p/C1p0CxMtapc/

GPS-störningar

Efter att samkört data när det gäller GPS-störningar säger säg ett användare på X (tidigare Twitter) att källan kan finnas i Kaliningrad.

“I think I found the location of the Baltic Jammer. In Kaliningrad, Russia. Since Dec 15 aircrafts have suffered from navigation errors over south Baltic Sea, on and off. By plotting an assumed max jamming-range for each bad position there is one area standing out: Kaliningrad.”

Källa: https://twitter.com/auonsson/status/1742659031234224220?s=46&t=uE9iYGKQ1y6usoZ2VSS7RA

Ukraina IT-attack

Ryska hackare under radarn i ukrainska telekomsystemet.

Ryska hackare hade tagit sig in i den ukrainska telekomjätten Kyivstars system långt före hackerattacken den 12 december, då tjänsterna för 24 miljoner användare slogs ut. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Angriparna hade tillgång till systemen från åtminstone maj förra året, enligt Illia Vitiuk, chef för cybersäkerhetsavdelningen på underrättelsetjänsten SBU.
– Attacken är ett stort budskap, en stor varning, inte bara till Ukraina utan till hela västvärlden om att ingen är oåtkomlig, säger han.

Källa: https://omni.se/ryska-hackare-under-radarn-i-ukrainska-telekomsystemet/a/8J2px1

Ukraina

Analys: Ryskt taktikskifte att eskalera attackerna

Ryssland har trappat upp robotattackerna mot Ukraina till en nivå som inte har setts sedan inledningen av den fullskaliga invasionen. Men det är inte bara storleken på attackerna som utmärker sig, det är att taktiken har förändrats. Det skriver BBC:s James Waterhouse och Toby Luckhurst i en analys.

Den senaste veckan har angrepp för första gången på flera månader riktats mot centrala Kyiv. Under en många timmar lång attack den 2 januari skickades först en drönarvåg och därefter olika typer av robotar: hypersoniska vapen, ballistiska robotar och kryssningsrobotar.

”De här vapnen kan ändra riktning i luften över Ukraina, och orsakar ytterligare huvudvärk för luftvärnet”.

Källa: https://omni.se/analys-ryskt-taktikskifte-att-eskalera-attackerna/a/rlQrVA

20240105

Kallt väder

Militärexperter om klädsel i sträng kyla: ”En fräck dunjacka räcker inte”.
Klädtips i DN, bakom betalvägg men videoklippet går att se.

Källa: https://www.dn.se/sverige/militarexperter-om-kladsel-i-strang-kyla-en-frack-dunjacka-racker-inte/

Hjullastare till Försvarsmakten

Swecon fortsätter att stärka och modernisera det svenska försvaret med Volvo hjullastare. I ett nytt ramavtal med FMV, Försvarets Materielverk, ska Swecon leverera hjullastare i sex storlekar till Försvarsmakten.

– Det nya ramavtalet är potentiellt dubbelt så stort, säger Tomas Nieminen.
Avtalet gäller hjullastare i storlekarna L35, L60, L90, L110, L120 och L150 samt lämpliga redskap för olika användningsområden.

Källa: https://lantbruksnytt.se/volvo-saljer-hjullastare-till-forsvaret/

Ukraina

Den ukrainska arméns egen TV-kanal har besökt den 21:a brigaden som har både svenska Stridsvagn 122 och tyska Leopard 2A6 och frågat dem som använder dem till vardags i strid om vad de tycker om dem, skillnader mellan dem och vilken som är bäst. Andrij, befäl i stridsvagnsbataljonen i 21:a mekaniserade brigaden föredrar förstås…….den svenska Strv 122!

Se videoklipp på dryga 10 minuter.

Källa: https://x.com/FriaUkraina/status/1743397988377022522?s=20

Rysslands invasion av Ukraina

Tiotusentals ryska soldater ringer ukrainska arméns heta linje – vill hoppa av.

Tusentals ryska soldater ska ha vänt sig till den ukrainska stödlinjen Chotju zjyty (Jag vill leva) som gett dem framgångsrik hjälp med att desertera, rapporterar Financial Times. Avhopparna kan sedan förse den ukrainska militären med värdefulla underrättelser.

Källa: https://www.dn.se/varlden/tiotusentals-ryska-soldater-ringer-ukrainska-armens-heta-linje-vill-hoppa-av/

20240106

Säkerhetsläget

Mustchefen: Måste förstå att läget kan bli värre.

Säkerhetsläget i Sverige fortsätter att gå åt fel håll. Det säger Thomas Nilsson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag tror att man som individ måste acceptera det säkerhetsläge vi har, att det är allvarligt och att det kan eskalera till krig som kan beröra andra länder i Europa. Det måste man acceptera och förhålla sig till.

Källa: https://omni.se/mustchefen-maste-forsta-att-laget-kan-bli-varre/a/wAWnW1

20240107

Folk och Försvars Rikskonferens 2024

Rikskonferensen 2024 äger rum den 7-9 januari.

”Genom Rikskonferensen 2024 vill vi understryka att både det militära och civila försvaret är grundpelarna för vår gemensamma säkerhet. Deras förenade utveckling och tillväxt är brådskande och en angelägenhet för hela folket. 

Maud Holma von Heijne
Generalsekreterare”

Program: https://folkochforsvar.se/wp-content/uploads/program-240106.pdf
Live på Youtube: https://www.youtube.com/@folkochforsvar

Källa: https://folkochforsvar.se/themepage/folk-och-forsvars-rikskonferens-2024/


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *